Misc 10/01/2017

González Rivas i Encarna Roca es perfilen per dirigir el TC

Segons fonts consultades, aquesta és l'opció que pren més pes per rellevar Pérez de los Cobos al capdavant de l'alt tribunal, i amb una catalana de número dos

i
Ernesto Ekaizer
3 min
La seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

MadridEl magistrat d’Àvila Juan José González Rivas i la magistrada catalana Encarna Roca es perfilen com el tàndem que assumirà la presidència i vicepresidència, respectivament, del Tribunal Constitucional (TC) que sortirà renovat a finals de febrer o principis de març, segons diverses fonts consultades per l’ARA.

Les places que s’han de cobrir aquest 2017 són quatre, les corresponents a la quota del Senat: l’actual president, Francisco Pérez de los Cobos; la vicepresidenta, Adela Asúa; Ricardo Enríquez, i Luis Ortega, que va morir l’abril del 2015. El mes que ve serà decisiu per a la configuració del TC. Sobre la taula hi ha pràcticament una cinquantena de contenciosos entre la Generalitat i el govern espanyol.

Majoria conservadora

L’acord entre el Partit Popular, amb majoria absoluta al Senat, i el PSOE sembla que està avançat per repartir les quatre places a parts iguals. Això faria que globalment es mantingués la majoria conservadora.

El segon pas és elegir la cúpula del tribunal. Tant Roca com González Rivas van entrar al Constitucional el 2012. La Moncloa no preveu que la catalana (que va entrar al TC amb el suport de CiU) en sigui la presidenta, però sí que li reserva el segon lloc en la cúpula del tribunal. Les circumstàncies hi ajuden: el PP no vol cedir la presidència a un perfil progressista com el de Roca i la magistrada catalana prefereix estar en un segon pla, un desig compatible amb la presidència d’una de les dues sales del TC.

L’opció amb més números, per tant, seria la de la presidència per a qui va ser magistrat de la sala del contenciós administratiu, González Rivas. La Moncloa també tenia a la llista de presidenciables un altre magistrat conservador, Andrés Ollero, exdiputat del PP durant disset anys i exportaveu de les comissions d’educació i justícia al Congrés de Diputats. Però la Moncloa descarta Ollero per dos motius. D’una banda, no vol repetir l’experiència de Pérez de los Cobos, un president amb carnet de militant del PP. De l’altra, segons fonts jurídiques, en contra de l’opció d’Ollero també hi juga que la relació personal del magistrat amb alguns companys del Tribunal Constitucional és tibant.

De los Cobos, a Estrasburg

L’actual president del TC, Pérez de los Cobos, i la vicepresidenta, Asúa, deixen el tribunal per venciment dels seus mandats. Pérez de los Cobos aspira a substituir -pel que sembla, compta amb el beneplàcit del govern de Rajoy- el magistrat Luis López Guerra, jutge espanyol al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d’Estrasburg. El seu mandat de nou anys venç l’1 de febrer. Pérez de los Cobos, per tant, té pressa a abandonar el Constitucional i assegurar-se la plaça al Tribunal d’Estrasburg.

El tercer pendent de renovació, el magistrat Enríquez, pot tornar a ser nomenat al mateix tribunal -es dona per fet- sempre que la decisió tingui lloc a mitjans març, tenint en compte que no superarà els tres anys des que va ser designat el 2014, límit que fixa la llei. Enríquez no ha complert el mandat sencer perquè va accedir al Tribunal després de la mort del magistrat Francisco José Hernando.

Composició:

A QUI S’HA DE SUBSTITUIR?

  • Francisco Pérez de les Cobos (president) - conservador
  • Adela Asúa (vicepresidenta) - progressista
  • Ricardo Enríquez (podria ser renovat) - conservador
  • Luis Ortega (va morir l’abril del 2015) - progressista

AMB MANDAT EN VIGOR

  • Encarna Roca - progressista
  • Juan José González Rivas - conservador
  • Andrés Ollero - conservador
  • Fernando Valdés Dal-Ré - progressista
  • Santiago Martínez-Vares - conservador
  • Juan Antonio Xiol - progressista
  • Pedro José González-Trevijano - conservador
  • Antonio Narváez Rodríguez - conservador
stats