Opinió 24/09/2016

La llavor de la innovació a Andorra

El fet de tenir un clúster que, encara que originalment va ser promogut i sustentat per la iniciativa pública, estigui liderat pel sector privat és molt important

i
Marc Ballestà
2 min

Aquesta setmana hem tingut la sort de poder gaudir de les primeres Jornades de la Innovació i les Noves Tecnologies d’Andorra. Unes jornades que ens han permès poder gaudir d’uns ponents de primer nivell, tan d’aquí com de fora, que ens han aportat la seva visió i experiència del que s’està desenvolupant a Andorra en aquest àmbit sota el paraigües del Clúster de la Innovació i les Noves Tecnologies ACTINN.

D’aquestes jornades en voldria destacar dos fets realment rellevants pel que és Andorra i que, agafant la metàfora que usava un dels ponents, són la llavor del que hem d’aconseguir en el futur no nomes en aquest camp sinó en la resta de sectors estratègics.

Primer, que aquesta iniciativa ha estat lidera per ACTINN, el primer clúster 'privat' que tenim. I per privat vull dir liderat, gestionat i finançat pel sector privat, empreses de dins i fora del nostre país que creuen en el potencial d’Andorra en aquest camp. I aquest és un fet molt rellevant. En un país on molt sovint l’impuls de les coses es duu a terme només per iniciativa pública i moltes vegades costa trobar la implicació del sector privat, el fet de tenir un clúster que, encara que originalment va ser promogut i sustentat per la iniciativa pública, estigui liderat pel sector privat és molt important.

Sóc un ferm defensor de la col·laboració entre el sector públic i el privat. En alguns d’ells cal que la iniciativa estigui liderada pel sector públic, però en sectors claus per l’economia com pot ser la innovació i les noves tecnologies cal que qui tingui el rol de lideratge sigui el sector privat, que és qui ha de transformar els fruits d’aquesta col·laboració en iniciatives econòmiques que facin créixer el nostre país. També cal que el sector públic faci l’acompanyament oportú i proveeixi de les eines necessàries per fomentar aquestes iniciatives privades i crec que en aquest cas s’està actuant així.

En segon lloc, durant l’explicació dels projectes duts a terme sota el paraigües de la Fundació ActuaTech, vam poder conèixer de primera mà com s’està generant la llavor d’un veritable i consistent 'centre' de recerca al nostre país. Va ser realment emocionant veure com els principals actors en la recerca del nostre país treballaven juntament amb la gent del Media Lab del MIT (Massachusetts Institute of Technology) en diversos projectes en àmbits tan diversos i importants com el turisme, el medi ambient i la eficiència energètica.

Més enllà d’aquests projectes puntuals, el que era realment important era conèixer els processos i dinàmiques que s’havien establert i que és una molt bona base per desenvolupar una “plataforma” sòlida de recerca al nostre país. Una plataforma que no només busca la col·laboració amb centres i equips de referència sinó que es capaç de trobar sinergies amb tots els actors del nostre país (UdA, CRES, OBSA, Escola, sector públic i privat) i que en un futur serà capaç d’atraure gent de fora les nostres fronteres que vulguin desenvolupar la seva tasca de recerca al nostre país.

A tots els implicats, felicitats i gràcies per plantar aquestes llavors que si som capaços de cuidar com toca ens donaran molts fruits en un futur no gaire llunyà.

stats