06/10/2016

L’interès per la filosofia i la literatura desborda un curs

2 min
L’aula magna de la Casa de Cultura durant  la primera conferència.

GironaEl doctor en filosofia i editor Oriol Ponsatí-Murlà defensa que les humanitats no estan en crisi, malgrat que a les universitats algunes carreres d’aquesta branca hagin patit un descens de matriculacions i que als instituts es laminin assignatures com la filosofia. Contra el discurs de la crisi de les humanitats, Ponsatí-Murlà sosté que la societat està “assedegada” de coneixement sobre filosofia, història, art, literatura o mitologia, i per això no s’ha sorprès de l’èxit rotund del cicle de conferències que coordina i que, sota el títol Filosofia i literatura, proposa una reflexió sobre diversos temes que aborden les grans obres literàries i que han ocupat també la filosofia.

El cicle va començar aquest dilluns amb ple absolut a l’aula magna de la Casa de Cultura de Girona per escoltar la conferència de Joan Ferrer Guàrdia sobre El poema de Parmènides. Quan la filosofia es feia en vers. A les nou conferències restants, el nombre d’inscripcions (cal formalitzar l’assistència, tot i que és gratuïta) ja supera en alguns casos l’oferta de places, 140, i hi ha llista d’espera, per exemple en la prevista per a dilluns vinent, titulada Èsquil: ‘Prometeu encadenat’. La dignitat del sacrilegi, que anirà a càrrec de Gregorio Luri, o la que s’ha programat per al 7 de novembre, que pronunciarà Xavier Antich sota el títol ‘ El rei Lear’. Lliçó d’anatomia sobre la condició humana. Altres obres literàries que es tractaran des d’un punt de vista filosòfic són Alícia en terra de meravelles, de Lewis Carroll, que serà objecte de la reflexió de Josep-Maria Terricabras; El Quixot, de Cervantes, de la qual parlarà Joan Manuel del Pozo, o La metamorfosi, de Kafka, que el mateix Ponsatí-Murlà analitzarà amb una reflexió sobre la persistència i la transformació.

Demanda de coneixement

Per al coordinador del cicle, l’èxit d’aquesta iniciativa demostra que hi ha demanda d’aquest tipus de manifestacions culturals, especialment si són concebudes amb imaginació i buscant un plus que les faci atractives. En aquest cas, explica el coordinador, s’ha jugat amb la intersecció entre dues disciplines afins, com són la literatura i la filosofia, i s’han buscat grans títols de la literatura universal i experts de renom perquè en facin una lectura obliqua, gens habitual, des de la perspectiva filosòfica.

La meitat de les conferències es faran a l’aula magna de la Casa de Cultura, i la resta, al centre cultural La Mercè. Per a Ponsatí-Murlà, la coordinació entre els dos espais culturals, que implica dues institucions, l’Ajuntament i la Diputació, és un model a seguir en una ciutat amb una trajectòria cultural consolidada, bons equipaments i propostes de gran qualitat.

stats