12/07/2016

La calor forta s’agafa una setmana de vacances

3 min
La calor forta s’agafa  una setmana de vacances

BarcelonaTot just ha començat el juliol, però la calor ja ha exhaurit la paciència de molta gent després d’un cap de setmana de temperatures molt altes, tant de dia com de nit. Diumenge el mercuri es va enfilar fins als 40,3 graus a Lleida, la temperatura oficial més alta de l’any fins ara a Catalunya. De nit a prop de mar també algunes temperatures mínimes han sigut extremes, sobretot al centre de Barcelona. I és que al barri del Raval dissabte no es va baixar dels 26,3 graus en tota la nit, segons l’estació que el Meteocat hi té ubicada.

Cap de les dues dades suposa un rècord, però sí que són temperatures extremes. A Lleida, amb dades des del 1960, és tot just el desè cop que se superen els 40 graus. Per tant, es pot dir que diumenge passat va ser un dels 10 dies més calorosos dels últims 55 anys a la capital del Segrià. Tampoc les mínimes de més de 25 graus són inèdites, però sí que són una novetat d’aquest segle. Amb dades des del 1940, l’aeroport del Prat mai havia registrat una temperatura mínima de més de 25 graus fins a l’any 2003. Des de llavors, aquest fet s’ha repetit 24 vegades, 5 de les quals el juliol de l’any passat.

Una altra dada que reflecteix que encara falta molt per suar per igualar la calor del juliol passat és la de l’observatori del Raval de Barcelona. L’any passat va haver-hi 15 dies amb una mínima de més de 25 graus al centre de Barcelona; aquest any fins ara n’hi ha hagut només dues.

Ara bé, si comparem les dades amb altres estius la idea que es té és una altra. A Lleida enguany ja hi ha hagut 12 dies amb més de 35 graus. Això suposa més dies de calor intensa que en tot l’estiu del 2014 (11), que en el del 2013 (1), que en el del 2011 (11) o que en el del 2008 (9). Hi ha motius per queixar-se.

Els dies vinents l’alleugeriment de la calor serà clar gairebé arreu. En punts del Pirineu i en algunes comarques interiors de Girona els termòmetres cauran fins a 10 graus entre els valors d’ahir dilluns i els que hi haurà demà o dijous. En general la baixada serà d’entre 4 i 8 graus. On més costarà que baixi el termòmetre serà a la Costa Daurada, perquè l’efecte del mestral farà que els migdies siguin tan càlids com els últims dies, però amb molta menys humitat.

De nit, refrescada

De nit la refrescada serà clara arreu, fins i tot en aquest sector. El més interessant és saber si això durarà: aquesta baixada no serà cosa d’un dia, però és cert que els mapes del temps de llarg abast tornen a marcar temperatures altes entre diumenge i dilluns que ve. Tenim per davant una setmana gairebé sencera per agafar forces.

Catalunya té regions amb sequera extrema

Quan els pantans estan plens es parla poc de sequera, però el cert és que les dades en algunes comarques de l’est de Catalunya són preocupants, especialment si s’obre l’objectiu. Les pluges que s’han produït els últims sis mesos han sigut relativament normals, però el balanç de precipitacions dels últims anys és molt negatiu. Segons les dades de l’últim informe sobre l’estat de la sequera fet públic ahir pel Servei Meteorològic de Catalunya, alguns sectors del país estan en condicions de “sequera extrema” si s’agafen les dades de precipitació dels últims tres anys.

Les regions més tocades per aquesta falta de pluges són bona part de la costa i del prelitoral central, el Baix Empordà, punts del Camp de Tarragona, de les Terres de l’Ebre i especialment àmbits com l’Anoia i el Penedès. Només al Pirineu hi ha plogut més del que acostuma a fer-ho.

stats