Internacional 27/03/2017

May es veu amb Sturgeon per primer cop des de la demanda del nou referèndum escocès

La 'premier' britànica diu que la seva posició "no canviarà"

Quim Aranda
3 min
Nicola Sturgeon i Theresa May, durant la trobada en una habitacií d'un hotel de Glasgow / TOM BOADLE

LondresBrexit i independència, els dos temes de l'agenda. La primera ministra britànica, Theresa May, es reunirà en les properes hores a Edimburg amb la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, just quan el Regne Unit és a 48 hores d'iniciar, dimecres, les converses de divorci amb la Unió Europea (UE). Abans, però, demà a la tarda, el Parlament de Holyrood aprovarà amb els vots del Partit Nacional Escocès (SNP) i dels Verds la moció que facultarà el govern de l'SNP a demanar a Londres els poders per celebrar un nou referèndum com el que va tenir lloc el setembre del 2014. S’havia d’haver sancionat la setmana passada però l’atemptat de Westminster va provocar la suspensió del ple.

El Brexit és el desencadenant últim de la nova ofensiva de l’SNP, en tant que "el govern britànic no s’ha mogut ni un mil·límetre per trobar un compromís i un acord" amb les posicions d’Edimburg sobre com defensar els interessos d’Escòcia al Regne Unit del Brexit, en paraules de Nicola Sturgeon.

Des que la primera ministra d'Escòcia va anunciar fa 2 setmanes que promouria les accions necessàries per convocar un segon plebiscit entre la tardor del 2018 i la primavera del 2019, Downing Street ha estat rotund a l’hora de negar-ne la possibilitat. "Ara no és el moment", ha dit May en repetides ocasions, posició justificada en la concentració d’esforços per "aconseguir el millor acord per a Escòcia i per al Regne Unit". Des d’Escòcia se li ha respost que negar la demanda d’un parlament escollit democràticament seria inadmissible, "i un greu error" polític, segons Sturgeon. Les posicions no s’han mogut gens els darrers quinze dies.

Tant és així que a primera hora del matí, ja a Escòcia, la primera ministra May assegurava davant les càmeres de la BBC: "La meva posició no canviarà; no és el moment de pensar en un segon referèndum, no és just per als escocesos quan no saben quin serà l'acord a què arribarem amb la Unió Europea". L’SNP, per la seva banda, emetia senyals des de Bute House, la residència oficial de Sturgeon, que, com a mínim, aspira avui a conèixer quin podria ser "el calendari ideal" perquè Londres accepti la celebració d'un nou referèndum.

Fa només uns minuts, en un discurs sobre cooperació internacional que ha tingut lloc a East Kilbride, Theresa May ha tornat a adreçar un clar missatge als independentistes, per si hi havia cap dubte: "Quan aquesta gran unió de nacions, Anglaterra, Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord, estableix unes prioritats clares i treballem junts amb determinació, som una força imparable. Quan treballem junts, no hi ha límits". Les seves paraules contrasten enormement amb la percepció que Sturgeon té sobre com Londres treballa amb el govern d'Escòcia.

Difícilment avui cap de les dues interlocutores, May o Sturgeon, farà modificar les posicions de l'altra. A partir d'aquest moment, l'administració de l’estira i arronsa entre Londres i Edimburg, i la propaganda que uns i altres facin per justificar les respectives posicions, esdevindrà clau per atiar o fer minvar les aspiracions d'independència dels escocesos. Les enquestes, per ara, no indiquen que sigui aquest el desig de la majoria. Les continuades negatives de Londres a cedir podrien fer capgirar aquesta tendència, però.

stats