Misc 18/11/2016

Obama elogia Merkel: "Si fos alemany la votaria"

El president dels EUA consagra la cancellera com a líder mundial i demana a Trump que planti cara a Rússia

i
Isaac Lluch
3 min
Obama elogia Merkel: “Si fos alemany la votaria”

HamburgÉs a Berlín on Barack Obama ha decidit acomiadar-se d’Europa. Al costat d’Angela Merkel. La relació entre el president dels Estats Units i la cancellera alemanya no sempre ha sigut fàcil, però ahir Obama es va rendir als peus de Merkel. “Ha sigut la sòcia més propera, més ferma i de més confiança que un es pot imaginar. Una amiga meravellosa”, va dir l’encara líder de la Casa Blanca. En el seu últim viatge transatlàntic al capdavant del govern nord-americà, Obama s’estarà 43 hores a Berlín. Hi va arribar dimecres al vespre i en marxarà avui al migdia, quan s’afegiran a la cimera el president del govern espanyol, Mariano Rajoy; els primers ministres d’Itàlia, Matteo Renzi, i del Regne Unit, Theresa May, i el president francès, François Hollande.

Obama i Merkel van demostrar ahir la seva estima mútua. “Si jo fos alemany, la votaria. Però no sé si això l’ajuda o no”, va deixar anar el líder nord-americà, en un moment en què la cancellera no ha confirmat de manera oficial si es presentarà a un quart mandat a partir de les eleccions del pròxim setembre. Tot i que algunes informacions apunten que diumenge podria anunciar-ho en el marc d’un seminari de reflexió de la Unió Democratacristiana (CDU), Merkel ha insistit que en parlarà “en el moment adequat”.

Nova líder mundial

Obama va fer la impressió ahir de voler passar el testimoni a la cancellera, que, després de la victòria de Donald Trump, es configura com a gran líder mundial. En una entrevista conjunta a Spiegel i la televisió pública alemanya, Obama va dir: “Merkel té una gran credibilitat i està preparada per lluitar pels seus valors. Estic content que sigui aquí. Els alemanys l’haurien de valorar”.

Cap altre president nord-americà ha visitat tan sovint Alemanya com Barack Obama: sis cops en dues legislatures. I una vegada més quan era candidat demòcrata a la Casa Blanca. Merkel es va afanyar a agrair al seu il·lustre visitant “el treball conjunt, intens, amistós i ple de confiança” que han fet durant els últims vuit anys, tot i que l’assumpte de l’espionatge de l’agència nord-americana NSA va passar certa factura a les seves relacions. L’alemanya també va subratllar que la relació de la Unió Europea amb els Estats Units és “un puntal de la política exterior”, i que la globalització no té marxa enrere. En aquest sentit, Merkel va admetre que les negociacions per a l’acord de lliure comerç entre la UE i els EUA (TTIP) passen per un moment molt delicat. Ara “no es pot acabar de negociar”, però es va mostrar “totalment segura que un dia es reprendrà”.

“Tot el possible”

L’elecció de Trump posa en suspens aquestes negociacions i altres acords, com el de la lluita pel canvi climàtic, en què el lideratge d’Obama va ser clau a la Cimera de París. Merkel va avançar que “naturalment” també procurarà “fer tot el possible” per fer una bona feina conjunta amb el pròxim inquilí de la Casa Blanca.

La líder alemanya es va mostrar impressionada per la transició política que viu Washington tot i la duresa de la campanya electoral. Obama va parlar tan bé com va poder del seu relleu presidencial, per bé que va recordar-li que ha d’esforçar-se a mantenir una relació “constructiva amb Rússia” encara que hi hagi sobre la taula interessos diferents. “Sóc prudentment optimista que el meu successor s’adonarà molt ràpidament de la gran responsabilitat, no només als EUA sinó a nivell internacional, que recaurà sobre ell”, va apuntar. En aquest sentit, el president sortint va dir que espera que Trump no tingui una aproximació, en termes de realpolitik, a Rússia i que li planti cara quan no es respectin els valors que defensen els EUA, en termes de democràcia, estat de dret i respecte a l’ordre mundial.

Lloança a la Unió Europa

El president dels Estats Units va remarcar que ja havia esperonat Trump a mantenir una estreta cooperació amb l’OTAN. Obama va lloar la política de refugiats d’Alemanya i Merkel va correspondre-li celebrant que els nord-americans hagin entès que cal que s’involucrin progressivament en l’aliança atlàntica i en la lluita antiterrorista.

Obama va acabar fent una crida als països europeus a mantenir la Unió Europea, “un dels assoliments més grans del món”. La pròxima vegada que trepitgi el Vell Continent ho farà com a expresident. I el pròxim juliol, en el marc de la cimera del G-20 que se celebrarà a Hamburg, Merkel rebrà Donald Trump per primer cop a Alemanya.

stats