29/09/2016

El Senat nord-americà anul·la el veto d’Obama a la llei de l’11-S

2 min
El Senat nord-americà anul·la el veto d’Obama  a la llei de l’11-S

Nova YorkDenunciar l’Aràbia Saudita

És un revés contundent per a Barack Obama, que pateix la primera anul·lació d’un dels seus vetos just quan enfila la recta final del seu segon i últim mandat a la Casa Blanca. Esclar que no és una llei qualsevol. Es tracta de la que permetria als familiars de les víctimes de l’11-S demandar el govern de l’Aràbia Saudita davant dels tribunals nord-americans. El resultat al Senat ha sigut més que contundent, gairebé unànime: 97 vots per invalidar el veto, només un en contra. Els senadors dels dos partits, tant demòcrates com republicans, han tingut molt en compte que aquest tema és molt sensible ara que s’acaba de commemorar el 15è aniversari de l’atac.

Les raons que va donar Obama divendres quan va vetar la norma, anomenada llei de justícia contra els promotors del terrorisme, són que priva governs estrangers d’immunitat i que provocarà la reacció d’altres països, que poden portar també davant dels tribunals respectius a militars i diplomàtics nord-americans que serveixen a l’estranger.

La CIA, també contra la llei

També el director de la CIA, John Brennan, s’ha posicionat de forma rotunda contra aquesta llei. Ha advertit que tindrà “greus implicacions per a la seguretat nacional dels Estats Units”. “El principi d’immunitat sobirana protegeix els funcionaris dels Estats Units i es basa en la reciprocitat. Si no respectem aquesta circumstància per a altres països, posem en perill els nostres funcionaris”. Una segona raó d’Obama per oposar-se a la llei és que perjudica les relacions amb l’Aràbia Saudita, un país que durant dècades ha sigut central en l’estratègia nord-americana al Pròxim Orient.

Les raons d’Obama no han convençut els senadors dels dos partits que han anul·lat el veto d’Obama sobre aquesta normativa que esmena una llei del 1976 que garanteix als països estrangers àmplia immunitat davant de la justícia nord-americana. Ara els governs estrangers podran ser portats davant dels tribunals dels Estats Units si han jugat un paper en atacs terroristes que han matat ciutadans nord-americans al seu país. L’Aràbia Saudita ha amenaçat amb represàlies si s’aprovava aquesta llei, advertint que haurien de vendre milions de dòlars d’actius nord-americans pel risc que siguin confiscats via sentències judicials i avisant que els soldats dels Estats Units poden quedar exposats a denúncies.

stats