Mèdia 25/08/2016

National Geographic prepara un viatge tripulat a Mart

Roda una sèrie que barreja documental i ficció sobre una expedició al Planeta Vermell el 2033

Albert Castellví Roca
4 min
Alberto Ammann donarà vida a un dels astronautes de la nova sèrie Mars.

BarcelonaEnviar una nau tripulada a Mart l’any 2033 pot semblar una història de ficció, però en realitat hi ha científics que treballen des de fa temps amb aquest objectiu. National Geographic Channel s’ha proposat imaginar com seria aquest viatge i ha creat una sèrie per mostrar-ho per televisió 17 anys abans de la data en què es preveu que pugui ser una realitat més enllà de la pantalla. Es tracta de Mars, un projecte que combina el documental i la ficció i que s’estrenarà al novembre.

La cadena, acostumada a moure’s en el terreny de la no-ficció, s’endinsa així en un territori que li és pràcticament desconegut i en el qual vol entrar per la porta gran. Per aquest motiu preveu una estrena simultània a través de 171 canals de televisió de tot el món i en 45 idiomes diferents. Per dotar el projecte d’una projecció encara més global, ha escollit un repartiment en què hi ha representades una desena de nacionalitats diferents.

L’actor hispanoargentí Alberto Ammann -que la setmana que ve estrenarà la segona temporada de Narcos a Netflix i que prepara també la minisèrie d’Antena 3 Apaches- interpretarà un dels membres de l’expedició, un hidròleg i geoquímic espanyol anomenat Javier Delgado. En aquest viatge a bord de la nau Daedalus l’acompanyaran el canadenc Ben Cotton (The killing), la francesa Clémentine Poidatz (Maria Antonieta), el nord-americà d’origen nigerià Sammi Rotibi (Django desencadenat), la romanesa Anamaria Marinca (4 meses, 3 setmanas, 2 días) i la cantant sud-coreana Jihae (que s’estrena en el món de la interpretació). Per la seva banda, el francès Olivier Martinez (Infiel), l’alemanya Cosima Shaw (Doctor Who) i el britànic John Light (Albert Nobbs) donaran vida a l’equip de científics que faran el seguiment de la missió des de terra.

El director mexicà Everardo Gout (Días de gracia) serà el màxim responsable de la part de ficció, que es va rodar fa uns mesos entre Budapest i diverses localitzacions del Marroc. La trama seguirà el desenvolupament d’aquesta primera missió tripulada a Mart, que tindrà com a objectiu establir un petit assentament humà al Planeta Vermell amb la intenció que l’any 2100 ja hi puguin viure i treballar més d’un miler de persones. Segons la cadena, la història prendrà un to dramàtic i inclourà “efectes especials propis del cinema”.

A mesura que les aventures d’aquest equip fictici vagin avançant, Mars anirà intercalant els testimonis de nombrosos científics i investigadors reals per donar a conèixer “els projectes presents i futurs que podrien fer realitat el somni d’enviar una nau tripulada a Mart” al voltant de l’any 2033. Astrofísics, científics de la NASA, astronautes, professors universitaris i treballadors del museu aeronàutic de Washington, entre altres experts, explicaran en quins projectes estan treballant, quins objectius tenen i quines possibilitats hi ha que, efectivament, d’aquí menys de 20 anys l’ésser humà pugui trepitjar la superfície de Mart. A través d’aquesta combinació entre un documental “d’alta qualitat narrativa i visual” sobre l’estat actual de les investigacions i una projecció ficcionada del possible resultat que tindran d’aquí uns anys, la cadena assegura que la sèrie aconseguirà “posar en el punt de mira tant el present com el futur”.

Aquesta “superproducció” de National Geographic, que constarà de sis episodis, té al darrere dos noms de prestigi a Hollywood: l’actor i director Ron Howard i el productor Brian Grazer, guanyadors de l’Oscar a la millor pel·lícula el 2002 per Una ment meravellosa i responsables també de títols com Apollo 13 i Frost/Nixon, seran els productors executius de Mars a través de la seva productora Imagine Entertainment. Aquesta serà la segona vegada que Howard i Grazer treballin per a National Geographic: el novembre de l’any passat la cadena va estrenar un altre projecte seu, Breakthrough, una sèrie, en aquest cas purament documental però també centrada en l’àmbit de la ciència, que es fixava en els avanços i descobriments científics més recents.

Escalfament a la web

Abans que arribi la sèrie, National Geographic té previst estrenar-ne una preqüela de sis episodis en forma de websèrie, en aquest cas exclusivament de ficció, centrada en la infantesa d’una de les membres de la tripulació de la Deadelus. Aquestes peces es van rodar a principis d’agost, però de moment no s’ha anunciat quan es podran veure. El que sí que està en marxa és la web www.makemarshome.com, que permet conèixer millor la nau i els seus tripulants i on es pot consultar el quadern de bitàcola de la missió des del dia que suposadament va començar, el 15 de juliol.

Seguint l’estela de ‘Cosmos’

Entre les persones que apareixeran a la part documental de Mars hi ha la divulgadora científica Ann Druyan, viuda de l’astrònom Carl Sagan, el creador de la prestigiosa sèrie Cosmos: Un viatge personal. Aquesta producció de 13 capítols, estrenada l’any 1980 per la PBS, la televisió pública dels Estats Units, va representar, segons el periodista del New York Times David Itzkoff, “un punt d’inflexió per als programes televisius de temàtica científica”, i va acumular una audiència d’uns 400 milions d’espectadors en més d’una seixantena de països.

Fa dos anys Druyan va impulsar una segona part d’aquella sèrie, titulada Cosmos: A space-time odyssey, que va tenir com a narrador Neil deGrasse Tyson, deixeble de Sagan i que també participa a Mars. L’humorista Seth MacFarlane va ser el productor executiu d’aquesta nova sèrie, produïda per National Geographic. Atresmedia la va estrenar a Espanya l’any passat a través del canal Mega i amb Carlos Sobera com a presentador.

stats