OPINIÓ
Opinió 11/11/2015

Europa a l'escolta

2 min

Europa està canviant. El que va néixer com una unió d'Estats per conjurar el perill de la guerra s'ha convertit en un conjunt d'institucions que prenen decisions que ens afecten a tots. La crisi econòmica, l'arribada dels refugiats, la lluita contra el canvi climàtic, la política monetària o el comerç internacional són coses que es decideixen a Brussel·les o a Estrasburg, però que tenen repercussions també a Palma. Aquesta Europa que va començar de dalt a baix dóna cada cop més poder als ciutadans: des d'iniciatives legislatives populars fins a l'elecció cada vegada més directa del president de la Comissió.

En el procés de transformació de l'Europa dels Estats a la dels Ciutadans una pregunta s'imposa: Com voleu que sigui Europa? És una pregunta oberta, franca i directa que des de la Comissió Europea volem plantejar als palmesans i a les palmesanes. La Representació de la Comissió Europea a Barcelona vol trobar respostes amb un cicle de diàlegs amb els ciutadans que tindran lloc en diversos municipis de Catalunya i les Illes Balears. Aquest dijous, 12 de novembre, Palma acull una d'aquestes sessions. El diàleg es farà a les 19 h a l'Hotel d'Entitats i tots els que que vulgueu intercanviar opinions, fer propostes i debatre sobre el futur de la Unió Europea hi esteu convidats.

Parlarem de les principals preocupacions que tenen els ciutadans europeus i de les prioritats que s'ha marcat l'actual Comissió per fer-hi front. Abordarem reptes urgents com ara l'ocupació, la crisi econòmica, el canvi climàtic, la immigració o el paper de la Unió Europea al món. També podeu participar-hi a través de les xarxes socials (podreu seguir-ho amb el hashtag #PensemEuropa).

Alguns potser pensareu que això de la Unió Europea cau molt lluny. Que és quelcom que ni us interessa ni us afecta. Penso que és una idea errònia. La Unió Europea forma part de la nostra realitat i les decisions que es prenen en l'àmbit europeu ens toquen directament i tenen conseqüències en el nostre dia a dia. Des de qüestions tan quotidianes com l'etiquetatge dels aliments, les beques Erasmus o els drets que tenim com a passatgers cada cop que agafem un avió, fins a temes d'ampli abast com ara la seguretat energètica, les xarxes de transport, l'impuls a la petita i mitjana empresa o els ajuts a la recerca. En totes aquestes qüestions Europa pren decisions i aquestes decisions ens afecten.

Europa ha de ser un projecte no només per a, sinó AMB els ciutadans. Ens equivocarem si pensem que la Unió Europea pot fer-se únicament des de Brussel·les o Estrasburg. Aquest és un projecte comú que necessita la implicació de tothom: de les institucions europees, dels governs nacionals i locals i, per descomptat, de la ciutadania. Us espero aquest dijous a l'Hotel d'Entitats de Palma per parlar-ne i, sobretot, per escoltar-vos.

(Més informació sobre els diàlegs 'Quina Europa vols? en aquest enllaç.

stats