Opinió 19/12/2016

Festes que ballen i noms que queden

2 min

El millor que podria passar com a conclusió de l'Any Llull és que l'aeroport de Palma acabi per dur el nom del beat, que és el que demana el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat. Dic que és el millor que s'hauria fet en nom de Ramon Llull aquí a l'illa per comparació, en aquest 700è aniversari que ha tancat amb un balanç a l'altura de les nostres polítiques culturals.

Ja a les darreries del govern del PP es va veure que l'Any Llull a les Illes seria un campi qui pugui i on vulgui, cosa que en temps dels populars de José Ramón Bauzá no deixava de ser una demostració més de coherència. Les gestes de Ramon Llull no podien ser sant de la seva devoció i, així, millor fer un poc de costat al Bisbat i a córrer. Tampoc el Govern actual no ha sabut esmenar-ho. Ramon Llull, aquí i avui, no és més ni menys que el que era abans de començar les celebracions del setè centenari de la seva mort.

Així com es mesura la importància de les coses en l'actualitat, un fet tan frívol com el canvi de nom d'un aeroport o d'un estadi de futbol (sempre que sigui el camp on juga un equip de Champions) té la seva transcendència. Només que els milions de persones que passen anualment per l'actual Son Sant Joan hagin de pronunciar una vegada el nom de Ramon Llull; només que una quinta part, una dècima part o menys (segur que menys), a força de llegir-lo o de repetir-lo, es demani qui és aquest tal Ramon Llull, cosa queda.

El que malauradament sembla que no quedarà és la proclamació del 31 de desembre com a Diada de Mallorca. Si els actuals governants de l'illa no tenen temps per consolidar socialment la festa en la seva data natural i històrica, i atès que el Partit Popular ja ha dit que en tornar al poder la canviarà una altra vegada al 12 de setembre, la Diada ballarà amb l'alternança democràtica. És més: si no troba una forta oposició ciutadana i tot i així, el PP la canviarà l'endemà de prendre possessió del poder a la institució insular. Al PP li toca fer això, canviar-la. I al pacte d'esquerres li tocava fer el canvi el primer mes i treballar durant els quatre anys per fer que el poble la senti seva. Perquè a una festa es pot ballar i fins i tot és sa que s'hi balli, però no que balli la festa. I, si no, ho podem demanar a tots els que fa mesos que pensen en Sant Antoni.

stats