ILLES TECNOLÒGIQUES
Opinió 23/01/2016

Les màquines que aprenen

2 min

President de GSBITL’aprenentatge és un tema apassionant. Com l’ésser humà adquireix habilitats i coneixements, com ens adaptam a l’entorn natural i social és, ha estat i serà objecte d’estudi per molts d’anys. Però els darrers temps la ciència també està dedicant molts d’esforços a trobar maneres d’ensenyar a les màquines i aquestes estan començant a aprendre.

Això que sona a ciència-ficció és la base de moltes de les millores en l’àmbit tecnològic del present i futur pròxim. I què vol dir que les màquines aprenen? Podran llegir un llibre, extreure conclusions i aplicar el que han après? Doncs probablement a curt termini no. No tindrem de moment màquines humanoides que puguin substituir l’humà en situacions molt diverses, això no està en l’horitzó proper.

El que sí que hem d’esperar, per altra banda, és tenir programes molt especialitzats capacitats per poder fer una tasca amb similar capacitat que una persona. Podem ensenyar a classificar imitant les decisions d’un humà, per exemple classificar les factures no segons una estructura preprogramada, sinó analitzant la classificació realitzada per un humà prèviament, cercant els patrons de cada categoria i extrapolar-los a factures sense classificar, és a dir imitant l’expert. Avui ja hi ha aplicacions que aprenen a reconèixer una persona en una imatge o que aprenen un idioma tant escrit com parlat i poden millorar l’eficiència de les traduccions automàtiques.

Una de les primeres utilitats generalistes de l’aprenentatge de màquines fou la detecció de correu brossa, la famosa carpeta spam del correu i en la qual al principi acabaven més correus desitjats que no sol·licitats i que avui s’equivoca molt menys. Actualment són moltes les empreses que mitjançant el machine learning milloren l’eficiència de processos en sectors com l’automoció, el comerç electrònic, la investigació mèdica, la comptabilitat, la previsió meteorològica, etc. Potser ho pots aplicar a la teva empresa també.

stats