Política 28/03/2017

Oriol Pujol diu que els diners a Andorra l’incomodaven

Afirma que va delegar la fortuna en el seu germà Jordi

Manuel Altozano
3 min
Oriol Pujol arriba a l'Audiència Nacional / EFE

MadridEn clar ascens polític, a només dos anys de convertir-se en secretari general de Convergència, al llavors diputat al Parlament Oriol Pujol l’incomodava tenir més de 500.000 euros sense declarar a Andorra. Aquesta va ser la raó per la qual, el 2010, a diferència dels seus germans, no va col·locar els seus fons a nom de societats de Panamà per, anys més tard, regularitzar-los amb Hisenda. Ahir, durant la seva primera declaració com a imputat davant del jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, va assegurar que va donar tots aquests diners a Jordi Pujol Ferrusola.

Ni la declaració d’Oriol Pujol ni la de la seva germana Marta -els únics membres del clan que encara no havien desfilat pel jutjat que investiga la seva fortuna familiar, a banda de Mireia Pujol, que ho farà avui- van servir per aclarir l’origen del capital que la família mantenia a Andorra. Segons fonts presents en l’interrogatori, tots dos es van limitar a referir-se a la versió familiar relatada pel pare, l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol Soley: que aquests fons provenien de l’herència de Florenci Pujol.

Però més enllà d’aquesta justificació, expressada oralment, cap dels dos va aportar cap document notarial que justifiqués l’existència d’aquest llegat familiar. Tampoc cap suport per escrit de cada un dels moviments dels comptes -molts d’ells, entrades en efectiu- que els membres de la família gestionaven a Andorra. Quan el jutge De la Mata va insistir que no havien aportat ni una sola prova de la procedència legítima de tots aquests diners, tots dos es van limitar a assenyalar el primogènit. “D’això se n’encarregava el meu germà Jordi, pregunti-l’hi a ell”, van dir els dos imputats, segons aquestes mateixes fonts. Segons la investigació, Oriol Pujol i la seva esposa, Anna Vidal, van tenir quatre comptes a l’entitat andorrana Andbank entre 1992 i 2010. Malgrat la seva activitat política, l’informe de riscos que va elaborar el banc el 2008 indicava que ell no era una “persona políticament exposada”, sobre les quals les entitats financeres estan obligades a redoblar les seves garanties antiblanqueig.

Però el matrimoni va seguir una trajectòria diferent a la de la resta dels membres del grup familiar, segons el jutge. Mentre que els seus germans i la seva mare, Marta Ferrusola Lladós, van traspassar el 2010 els diners dels seus comptes a la Banca Privada d’Andorra (BPA) i després van posar-los a nom de fundacions de Panamà per amagar la seva veritable titularitat fins a regularitzar-los amb Hisenda el 2014, Oriol Pujol va reintegrar els diners en metàl·lic “desconeixent quin era el seu destí final”.

Abans d’Oriol Pujol va declarar la seva germana Marta, que més enllà de ratificar la versió familiar va assegurar que desconeixia l’operativa dels seus comptes, ja que no n’era especialista -per la seva formació d’arquitecta-. Com el seu germà, va assegurar que era Jordi Pujol fill qui s’ocupava de fer créixer aquests diners amb les seves inversions. La filla de l’expresident va regularitzar amb Hisenda 532.029,69 euros procedents dels seus comptes andorrans el juny de 2014, just abans de la confessió de Jordi Pujol pare.

Distribució igual i simultània

Gran part dels fons que els Pujol amagaven en bancs del Principat van entrar-hi en efectiu, per la qual cosa se’n desconeix l’origen. Era el fill gran, el Jordi, qui s’encarregava de distribuir-los entre els seus germans i la seva mare “en quantitats iguals i simultàniament”, segons la investigació, que, fins ara, no ha aconseguit descobrir la seva procedència per la falta de cooperació de la família.

Avui és el torn de Mireia Pujol, l’última de les filles de l’expresident que queda per declarar a l’Audiència Nacional. Amb un sistema semblant al dels seus germans, va saldar els seus comptes pendents amb Hisenda el 2014 regularitzant més d’un milió d’euros. Part dels diners que va arribar a acumular en els seus dipòsits bancaris provenien, com en la resta de casos, del seu germà Jordi, tot i que també va rebre una petita suma de Josep Pujol.

stats