Política 05/06/2017

El PP amenaça de recórrer als tribunals la comissió d'investigació al Congrés sobre la caixa B per "il·legal"

"La Inquisició fa molt de temps que va desaparèixer d'Espanya", alerta Maíllo

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Fernando Martínez-Maíllo i Mariano Rajoy aquest dilluns a la seu del PP, al carrer Génova. EFE

MadridEl PP promet fer tot el que sigui possible per aturar la comissió d'investigació al Congrés sobre el seu presumpte finançament il·legal. El seu coordinador general, Fernando Martínez-Maíllo, ha amenaçat de recórrer-la als tribunals si tota l'oposició s'obstina a tirar-la endavant per investigar només els populars. Es pregunta si és legal que es pugui fer una "causa general contra el PP" sense que es determini un àmbit temporal a la corrupció, ni territorial ni temàtic. En aquest sentit, ha recordat que la justícia ja va tombar una comissió d'investigació a l'Ajuntament de Madrid aprovada a instàncies de Podem perquè "no definia l'àmbit jurídic".

"La Inquisició ja fa molt de temps que va desaparèixer, a Espanya", ha dit fins a quatre vegades en roda de premsa després del comitè de direcció del PP. Génova ha demanat un informe jurídic al Congrés per detectar si és possible fer una comissió d'investigació tan oberta. Maíllo recorda que el delicte de finançament il·legal no està tipificat com a tal des del 2015 i que caldrà començar a investigar des de llavors. A més, assegura que les comissions d'aquest estil només duren una legislatura i, com a tal, només s'hauria d'investigar des del 26-J.

El que ja ha deixat clar l'oposició és que el primer cridat a declarar en aquesta comissió serà el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Maíllo ha dit que el líder popular no tindrà problemes a comparèixer quan l'hi demanin, de la mateixa manera que testificarà en el judici a la primera etapa de Gürtel el 26 de juliol -ho haurà de fer en persona després que el tribunal tombés la seva demanda de fer-ho per videoconferència-. Però el coordinador general del PP reclama així que els líders de la resta dels partits espanyols facin el mateix en la comissió al Senat.

Per contrarestar la comissió d'investigació sobre la caixa B del PP al Congrés, els populars han creat, gràcies a la seva majoria absoluta a la cambra alta, una comissió d'investigació global sobre la corrupció en aquest ens amb l'objectiu de poder purgar la resta dels líders i poder pressionar-los perquè no elevin el to a l'altra cambra. "Estic convençut que el PSOE no tindrà cap inconvenient a parlar dels ERO a Andalusia, o de Podem i del seu finançament il·legal del règim iranià", ha assenyalat Maíllo, que ha assegurat que a la UE no hi ha comissions d'investigació en institucions polítiques mentre hi ha processos judicials oberts.

stats