LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 26/08/2016

Ultimàtum de 48 hores de Rivera al PP per tancar l’acord

Mariano Rajoy evitarà les rèpliques de l’oposició en el primer dia del debat d’investidura

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Rivera i Rajoy en una reunió a principis d’agost, després que el president en funcions acceptés l’encàrrec del rei.

MadridLa història “d’amor” que van començar el PP i Ciutadans la setmana passada -així la van definir els dos partits- passa pel seu pitjor moment quan s’acosta el debat d’investidura de dimarts, quan ja haurien de tenir tancat l’acord. Cap de les dues parts preveu que les negociacions es trenquin, però els liberals no estan disposats a haver d’acabar donant el sí a Mariano Rajoy sense cap cessió a canvi.

Ahir Ciutadans va posar un ultimàtum de 48 hores al PP per firmar finalment a un pacte. El termini venç dissabte al vespre i arriba després que dimecres els d’Albert Rivera expressessin “preocupació i consternació” per les negatives constants dels populars. Van assegurar aleshores que s’aixecarien de la taula si no veien cap cessió, però malgrat que el PP continua sense moure fitxa es mantenen les converses.

De fet, els ultimàtums de 48 hores de Ciutadans ja no són nous per a ningú al Congrés. “En un termini de 48 hores sabrem si hi ha acord o no”, anunciava Rivera a finals de febrer mentre negociaven amb els socialistes. El pacte es va segellar sense entrebancs en menys d’un dia i amb una firma solemne sota el quadre El abrazo de Juan Genovés al Congrés. Era la culminació d’un altre “gran amor” que ja és història.

Reunions de matinada

El PP, conscient dels precedents, no té cap sensació d’ultimàtum. El seu vicesecretari d’organització, Fernando Martínez-Maíllo, va assegurar que “el temps no s’acaba” i que “res està bloquejat”, que només estan enfrontant-se a les “lògiques anades i vingudes d’una negociació”. En aquest sentit, va considerar que han “avançat molt” i que tenien la disposició, si era necessari, de continuar reunits tota la nit i no aixecar-se de la taula fins a arribar a un acord.

El principal problema és que el PP posi sobre la taula els diners que té previst gastar-se en el pla de xoc social que reinvidica C’s, així com també que cedeixi en reformes institucionals com l’eliminació de les diputacions, la reforma del Senat o la despolitització del poder judicial -totes elles impossibles d’aplicar des del primer dia de govern.

Segons el portaveu del partit taronja al Congrés, Juan Carlos Girauta, l’equip negociador del PP no va traslladar ahir cap concreció econòmica. Lamenten que, després de tants anys de majoria absoluta, no estiguin acostumats a cedir en cap punt i que vulguin un xec en blanc. “Desitgem poder donar-li el sí a la investidura del senyor Rajoy, volem fer-ho. Per favor, doneu-nos motius per fer-ho”, va implorar Girauta en roda de premsa durant un recés de les negociacions al vespre.

El PP treballa, en paral·lel, per aconseguir el sí de la diputada de Coalició Canària a la investidura. Tot i que encara no està tancat, està previst que el partit nacionalista aprovi ja avalar Rajoy aquest dissabte. Amb el suport d’Ana Oramas -i el de C’s-, el líder popular aconseguiria 170 vots, insuficients si tota la resta de la bancada diu no.

Un discurs sense rèpliques

El president espanyol en funcions s’enfronta així al mateix camí de Pedro Sánchez. Després d’haver criticat que acceptés l’encàrrec del rei i s’aboqués a un debat d’investidura que va titllar de “bluf”, ara el líder popular té previst repetir fil per randa els passos del líder socialista. Fins i tot en la forma del debat. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va anunciar ahir que l’inici de la investidura serà el dimarts 30 d’agost a les quatre de la tarda. D’aquesta manera Rajoy es reserva per a ell sol el primer dia de ple i evita el torn de rèplica fins a l’endemà.

El PP va criticar amb duresa que el president del Congrés de l’anterior legislatura, el socialista Patxi López, reservés també el primer dia del debat per al “monòleg” de Sánchez. “Em sembla totalment inacceptable i és un ús indecent de les prerrogatives del president del Congrés”, va dir aleshores el portaveu dels populars a la cambra, Rafael Hernando.

Pastor assegurava fa només dos dies que tenia previst que el debat comencés al migdia i que ja hi hagués torn de rèplica a la tarda. Per què, doncs, aquest canvi d’horari? Rajoy intentaria guanyar temps a les portes d’un ple d’investidura que es preveu fallit. No té intenció de trucar a Sánchez fins que tingui a les mans el pacte amb C’s, i la trucada podria ser el mateix dimarts al matí abans del discurs.

El PSOE vol evitar un 25-D

El PSOE, però, es manté ferm en el no i, enmig del silenci dels seus màxims dirigents, ja agita la possibilitat d’unes terceres eleccions. Els socialistes estudien fórmules perquè les eleccions no siguin el dia de Nadal. I tant Ciutadans com Podem els donen suport. El mecanisme seria presentar una reforma de la llei electoral per retallar a la meitat la campanya. Perquè això fos possible caldria també el suport del PP a la cambra baixa. “El 25 de desembre mai serà el 25-D. Ja ho arreglaran per no haver d’anar a votar aquell dia”, va escriure ahir el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, al seu blog. Però als passadissos del Congrés la teoria més estesa és que, després de les eleccions basques i gallegues, la situació es desencallarà.

stats