OPINIÓ
Misc 30/05/2017

La doctrina de l'assessor a l'ombra del PP es gira contra Rajoy

El jutge fa servir una resolució de Manuel Marchena per negar-li la videoconferència al president espanyol

i
Ernesto Ekaizer
1 min
El president de la sala penal del Suprem, Manuel Marchena.

MadridEl tribunal del cas Gürtel ha rebutjat aquest dimarts que Mariano Rajoy pugui declarar per videoconferència i l’ha citat el 26 de juliol a l’Audiència Nacional. Els motius de seguretat esgrimits pel president espanyol no han sigut acceptats i el jutge es basa en una resolució de Manuel Marchena, president de la sala segona del Tribunal Suprem, per descartar la declaració a distància.

La subtilesa per a iniciats és aquesta: Manuel Marchena és l’assessor a l’ombra de la Moncloa en el disseny del dic de contenció judicial al PP, amb els nomenaments de José Manuel Maza a la Fiscalia General de l’Estat i de Manuel Moix a la Fiscalia Anticorrupció. I el tribunal es basa precisament en una resolució seva del 2006, en què advertia que, tot i els avenços tecnològics de la videoconferència, "el principi d’immediació" (presència física al judici) és un valor a preservar, sacrificable només quan hi hagi raons que, degudament ponderades, puguin prevaldre sobre els avantatges de la proximitat física i personal.

Què hauria fet Marchena en cas que hagués estat en aquest tribunal? Tenint en compte la seva proximitat amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá, hauria introduït, com ja va fer el 2008 amb la doctrina Botín, una interpretació per permetre a Rajoy declarar per videoconferència.

stats