23/06/2017

Una dona a la Fiscalia d’Anticorrupció

3 min
El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza

José Manuel Maza, fiscal general de l’Estat, ha desfullat la margarida. Vol una dona per al lloc de fiscal en cap de la Fiscalia Anticorrupció: la fiscal del Tribunal Suprem María Ángeles Montes. Aquest és el càrrec en què es va enfonsar Manuel Moix, arrossegant amb ell la credibilitat de Maza i del ministre de Justícia, Rafael Catalá, tots dos reprovats al Congrés. Però Maza té un problema: l’Associació de Fiscals -conservadora- vol censurar-lo i per això dona suport, amb els seus sis vots, a la candidatura d’Alejandro Luzón.

El Consell Fiscal, que resoldrà el nomenament després d’un concurs no vinculant, ha sigut citat per al 5 de juliol. El termini per presentar candidatures acaba avui i ja hi ha set aspirants. De tots, l’únic fiscal de sala que es presenta que té categoria de fiscal de sala del Tribunal Suprem -el més elevat de la carrera-és Pedro Crespo, que actualment és fiscal en cap del contenciós administratiu del Tribunal Suprem. El seu nomenament no requeriria cap ascens ni augment salarial perquè ja té la categoria de fiscal de sala. Els altres aspirants són Belén Suárez, actualment tinent fiscal a càrrec d’Anticorrupció; el fiscal Alejandro Luzón, adscrit a la Fiscalia Anticorrupció però amb funcions de tinent fiscal de la secretaria tècnica de la Fiscalia General de l’Estat; els fiscals d’Anticorrupció María Teresa Gálvez i Antonio Romeral; el fiscal Jesús García Calderón, recentment cessat com a fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia, i María Ángeles Montes, fiscal ordinària al Tribunal Suprem. Fonts jurídiques i judicials han explicat a l’ARA que Maza ha fet arribar a Montes que havia de presentar-se a aquest concurs, una indicació que va rebre l’octubre passat Manuel Moix, que finalment va ser l’escollit. La idea que ven Maza, després de la caiguda de Moix, és que s’ha de nomenar una dona. Hi ha una altra dona candidata, Belén Suárez, però no vol nomenar-la perquè porta molts anys en una fiscalia que, segons Maza, s’ha de reformar.

L’Associació de Fiscals dona suport a Luzón

María Ángeles Montes es va fer càrrec de facto de la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia del País Basc quan Jesús Cardenal era el fiscal en cap i va passar a ser fiscal general de l’Estat amb el govern de José María Aznar. A la carrera se la coneix com “la nineta del ulls de Cardenal”, per la seva subordinació. Més tard va ser nomenada oficialment fiscal en cap en aquest tribunal. El 2006 el fiscal general de l’Estat, Cándido Conde-Pumpido, va renovar el seu mandat fins al 2011, quan va ser substituïda per Juan Calparsoro. El 2015 la fiscal general Consuelo Madrigal li va oferir un lloc ras a la Fiscalia del Suprem.

El problema de Maza, segons fonts judicials, és que l’Associació de Fiscals necessita mostrar la seva independència respecte del fiscal general després del fiasco del seu suport a Moix. I això passa per donar suport amb sis vots al fiscal Alejandro Luzón. Els sis vots de l’Associació de Fiscals són els decisius, però també hi ha els dos vots anomenats “institucionals”: el del tinent fiscal del Suprem, Luis Navajas, i el del responsable d’inspecció, Fausto Cartagena. Tots dos van votar al febrer per Luzón, però la candidatura de Crespo pot fer variar almenys un d’aquests vots, el de Cartagena, que ha treballat a les ordres del responsable d’inspecció.

stats