Política 30/09/2016

El PNB perd l'escó per Biscaia que es disputava amb EH Bildu

D'aquesta manera, els nacionalistes bascos es queden amb 28 escons i ja no sumen majoria absoluta (38) amb el PSE, que en té 9

Efe
2 min
L’actual lehendakari, Iñigo Urkullu, farà gala de la “bona gestió” i traurà pit per la recuperació econòmica per mantenir la presidència.

BilbaoEl PNB ha perdut l'escó per Biscaia del Parlament basc que es disputava amb EH Bildu, de manera que els nacionalistes bascos es quedarien, finalment, amb 28 escons, i els de l'esquerra abertzale n'obtindrien 18.

La Junta electoral de Biscaia, reunida al Palau de Justícia de Bilbao, ha fet aquest matí el recompte dels vots dels biscaïns a l'estranger que, majoritàriament, han donat el seu suport al PNB.

A continuació, s'han analitzat els recursos presentats pels interventors de partits per incidents o errors en la suma de paperetes de diumenge passat a les diferents meses electorals, i el recompte final ha resolt que l'últim escó en qüestió per Biscaia ha estat per a EH Bildu, que aconsegueix cinc representants per a aquest territori.

D'aquesta manera, els nacionalistes bascos ja no sumen majoria absoluta (38 escons) amb el PSE, que en té 9.

EH Bildu creu que es poden obrir "nous equilibris"

La cap de llista d'EH Bildu a Àlaba, Miren Larrion, considera que el fet que la formació abertzale hagi guanyat un escó en detriment del PNB pot "obrir nous equilibris" al parlament basc. Larrion ho ha valorat a través d'un tuit a les xarxes socials, en el qual també ha assegurat que, amb aquesta nova distribució parlamentària, es poden conformar "noves majories per fer un país compartit".

Per la seva banda, el líder abertzale, Arnaldo Otegi, ha qualificat, també a través de Twitter, de "justícia poètica" el fet d'haver aconseguit el cinquè representant parlamentari per Biscaia.

El PNB s'obre al diàleg

El PNB ha acceptat la pèrdua d'aquest escó i ha anunciat que no ho recorrerà. En un comunicat, s'ha reafirmat "en la necessitat de garantir la governabilitat i l'estabilitat" de les institucions basques. Els 28 escons que ara tindrà el PNB no impediran escollir Iñigo Urkullu com a lehendakari, però complicarà la governalitat d'Euskadi perquè no arriben a la majoria absoluta.

Els nacionalistes bascos asseguren que aborden aquest nou escenari polític "oberts al diàleg i disposats a arribar a acords de país amb tots els partits que mostrin voluntat política positiva". Després d'iniciar una ronda de contactes amb les diferents formacions polítiques basques, el PNB assegura que el seu únic objectiu és buscar un govern "fort".

stats