EDUCACIÓ
Balears 24/12/2014

L'FP Bàsica exclou del sistema educatiu un 30% dels joves de les Illes, denuncien els docents i Crida

Els nous estudis de Formació Professional Bàsica que ha introduït la Lomqe ha reduït un 20% oferta formativa i la que s'aplica es fa sense els recursos necessaris

Mercè Pinya
3 min

PalmaL'entrada en vigor de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomqe), ha suposat un daltabaix en l'ensenyament de Formació Professional. Segons un informe elaborat per la Plataforma Crida i l'Assemblea de Docents, aquest nou itinerari acadèmic que s'ha començat a aplicar ja aquest curs 2014-15, “aboca a l'exclusió més d'un 30% dels joves” de les Illes Balears. L'informe ha estat elaborat amb la informació que han respost 23 dels 33 centres de les Illes que imparteixen FP Bàsica.

L'FP Bàsica substitueix els Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI) i el mòdul de Competències Acadèmiques i Professionals Integrades (CAPI), que cursaven alumnes amb risc d'exclusió social o que no podien acabar els estudis obligatoris, i suposa canvis molt importants. El primer és el canvi dels requisits d'accés, que passa de 21 anys d'edat màxima a 17, pel que exclou molts joves. Els cicles d'FP Bàsica tenen 2 anys de durada i estan destinats a alumes d'entre 15 i 17 anys que cada equip docent consideri que no podran superar l'ESO. “Emperò a diferència del que succeïa amb els PQPI, que permetien posterioriment obtenir el títol d'ESO amb l'objectiu de titular i capacitar el màxim de joves possibles, ara l'FP Bàsica no ho permet”, ha explicat aquest dilluns la professora Margalida Rosselló, de la plataforma Crida. Això aboca els joves més vulnerables a la “no-formació”, assegura. Així, només els que superin l'ESO podran tenir el graduat, denuncien.

“A més d'excloure el 30% dels alumnes que fracassen a l'ESO, l'FP Bàsica maquillarà les xifres de fracàs escolar, perquè aquests alumnes que s'excloguin de Secundària ja no computaran com a suspesos”, afegeix Rosselló. Es tracta d'una “irresponsabilitat total i absoluta que mai no s'havia vist fins a l'arribada de la Lomqe”, ha dit.

Menys places

L'informe presentat aquest dilluns a l'IES Politècnic exposa que, si es comparen les xifres corresponents a l'oferta de cicles formatius d'FP presencial, hi ha hagut una davallada del 9,3% del nombre de places respecte del curs anterior, el que es tradueix en 793 places a les Illes (702 a Mallorca, 49 a Eivissa i 8 a Formentera), tot i que a Menorca hi ha hagut un increment de 40 places. En total, l'oferta és de 1800 places. Pel que fa a Formentera, és l'illa que pateix la retallada més important, amb un 17,3% menys respecte de fa un any.

L'oferta formativa disminueix un 20% segons l'enquesta en comparació amb l'oferta formativa de PQPIs dels cursos anteriors. Hi ha 8 mòduls de PQPI menys (dos de serveis administratius a l'IES Francesc de Borja Moll i a l'IES Josep Sureda i Blanes; 1 d'Estètica a l'IES Ses Estacions; 1 d'Electromecànica de vehicles a l'IES Santa Margalida; 1 grup de Cuina a l'IES Calvià; 1 de reparacions d'embarcacions a l'IES Baltasar Pòrcel d'Andratx; i 1 d'Auxiliar de jardins, vivers i parcs a l'IES La Ribera).

Desapareixen mòduls que funcionaven

A l'eliminació de places s'hi suma la desaparició de mòduls i la creació d'altres que “no corresponen a cap mapa de necessitats”. Denuncien que no s'ha fet cap anàlisi prèvia respecte de l'oferta i la demanda per adequar-se a les necessitats reals dels joves i, en aquest sentit, posen d'exemple l'eliminació del mòdul de reparació i manteniment d'embarcacions a l'IES d'Andratx, formació que s'havia implantat 3 cursos enrere per donar resposta a les necessitats del municipi. “Això ha fet que enguany els alumnes, que han estat derivats a un altre municipi ja han abandonat, mentre que l'any passat van acabar 17 dels 18 matriculats”, ha explicat Guillem Barceló.

L'exemple contrari es troba a l'IES Damià Huguet de Campos, on on s'hi ofereix un mòdul de Serveis Administratius que només té 4 alumnes.

stats