OPINIÓ
Portada 14/08/2015

Nomenaments i nombrats

3 min

Alexandre el Gran va fer que el seu cavall, Bucèfal, fos nomenat déu. I també va fundar una ciutat en honor seu, Bucefàlia (situada a territoris de l’actual Pakistan). És evident que l’estimava molt. Segurament, amb els ulls d’avui, li podríem posar moltes d’objeccions a l’encert d’aitals honors. Però això era antany i, si a Alexandre el Gran li deien ‘el Gran’, per qualque cosa devia ser, a més de per l’estatura.

Ara som altres temps i els Grans no han de ser tan grans per a actuar capriciosament com els antics, sobretot quan l’actuació afecta la caixa i el bé comuns. Tot i que massa sovint l’actitud que mantenim amb relació als béns comuns fa com si fos vera la dita “bé del comú, bé de ningú”.

D’ençà de la formació del nou Govern hi ha hagut una certa profusió de rectificacions en els nomenaments de càrrecs. Una profusió que, potser per l’esbombament dels mitjans de comunicació, sembla excessiva o superior a la de legislatures precedents perquè es pugui obviar. En alguns casos aquests vaivens han afectat persones que ja havien tengut càrrecs en legislatures anteriors o que són professionals o polítics amb capacitat per a la gestió en el sector a què l’havien adscrit. Però, perquè surt a llum –no necessàriament després d’un previ camuflatge intencionat– que són parents o amics d’altres càrrecs del Govern, han de ser apartats d’uns llocs de responsabilitat que, sense aquests lligams personals, podrien ocupar sense problemes i sense ser qüestionats per ningú. És ver que s’ha de vigilar l’estètica, però, per l’estètica d’aparador, en aquests casos no es pot sacrificar el comportament ètic o el benefici de la comunitat.

En principi voldria pensar que els nomenaments que fa aquest Govern són lògics, encertats i, per tant, justificables. Supòs que, tot i ser càrrecs de lliure designació i de confiança, es fan per la vàlua dels triats i per l’aportació positiva que faran a l’activitat governamental; no per l’amistat, el parentiu o el compromís personal que hi ha entre qui nomena i el nomenat. Com que deu ser així, hi ha d’haver arguments sòlids –que s’haurien d’haver fet públics– que puguin servir per a la defensa de les decisions que s’han pres en aquest sentit. Si reuneixen aquestes condicions, veuria una precipitació i una irresponsabilitat desnomenar-los perquè l’oposició (en sentit ampli, no sols de partits polítics) els critica. A pesar de la crítica, s’han de mantenir les decisions si són objectives, raonables i justes, recorrent als arguments i a les proves que calgui per a demostrar la manca de fonament de la crítica, és clar. Si no es fa, és una mostra de feblesa o senyal de manca de raons sòlides per a poder justificar aquests nomenaments i, per tant, de precipitació o de superficialitat en les tries.

Hauria anat molt bé que, entre altres coses, aquest Govern s’hagués distingit de l’anterior per l’encert en el nomenament de càrrecs, per la tria de les persones més idònies per a cada lloc. Jo no sé si ho ha fet, però la sensació que provoca amb aquestes rectificacions fetes, aparentment, massa a la lleugera és la contrària.

Amb aquests vaivens en alguns nomenaments, la imatge que dóna el Govern no és gaire esperançadora pel que fa a incrementar la confiança dels ciutadans que l’han votat i de guanyar-ne entre els que no ho han fet. Els mals nomenaments nombren les il·lusions i nombren el Govern, amb el sentit de nombrar (’danyar, perjudicar, ferir...’) que he sentit que li donaven persones velles en la meva adolescència, i que –curiosament– ni el DIEC ni el DCVB no recullen, tot i que en l’obra d’Alcover i Moll hi apareix un exemple que té, amb claredat, aquest significat.

Sembla clar que no convé ser com Alexandre, a l’hora d’atorgar càrrecs,i potser ningú no ho és. Ara bé, si tenim en compte els serveis que el cavall Bucèfal li va fer, la visió que té Jonathan Swift dels cavalls o el seny que demostren els cavalls menorquins en els 'jaleos' estiuencs enmig de les multituds empomades, potser hi ha cavalls que se’ls mereixen més que els que alguns humans han rebut al llarg de la història.

stats