CAP A UNES ILLES SENSE OBSTACLES
Portada 20/01/2017

La bona accessibilitat és la que hi és però no es nota

El COAIB demana que la partida per eliminar les barreres augmenti significativament

Margalida Mateu
2 min
Els bancs de formigó de l’hospital de Son Espases impossibiliten el pas de persones amb mobilitat reduïda.

Palma‘La bona accessibilitat és la que hi és però no es nota’. En el sentit d’aquesta premissa, l’arquitectura és essencial per millorar l’accessibilitat dels entorns públics, ciutats, habitatges, locals, hotels, restaurants i comunitats de propietaris.

És per aquest motiu que hem demanat al Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears (COAIB) quin és el seu parer sobre la nova Llei d’accessibilitat de les Illes Balears i les observacions i els suggeriments que hi han fet.

Segons el COAIB, “la nova Llei d’accessibilitat serà una passa molt important, ja que l’actual llei ja necessita una actualització. Amb tot, també farà falta revisar l’actual reglament d’accessibilitat per adaptar-lo com més aviat millor a la futura llei, ja que, si tarden molt de temps a redactar el reglament que la desenvoluparà, pot ser que es generin greus problemes d’inseguretat tècnica i jurídica”.

La Llei d’accessibilitat vigent requereix a la Comunitat Autònoma la reserva d’una partida en els pressuposts d’inversió per a la supressió de barreres arquitectòniques a espais públics, instal·lacions, edificis i mitjans de transport. En aquest sentit, “seria desitjable que la partida pressupostària que estableix anualment el Govern de les Illes Balears per a l’eliminació de barreres augmentàs significativament”, assenyalen els col·legiats.

D’altra banda, la llei vigent requereix també que els ajuntaments elaborin plans especials d’actuació, amb l’objectiu d’anar adaptant progressivament els carrers, els parcs, els jardins i la resta d’espai públic. En aquest sentit, “l’Administració (Govern, consells i ajuntaments) hauria de prioritzar l’aprovació, la revisió i l’execució dels plans esmentats”, creuen des del COAIB.

Tendències

Segons l’àrea tècnica del COAIB, “l’accessibilitat és un concepte molt ampli que pot afectar-nos a tots en qualque moment i que no només està reservat a les persones amb alguna discapacitat. Basta recordar que la discapacitat no només és física o de mobilitat, pot ser sensorial, visual, auditiva, intel·lectual, mental, etc.”.

Finalment des del Col·legi Oficial d’Arquitectes creuen que “cal recordar l’àmbit global de l’accessibilitat, ja que l’objectiu és que totes les persones puguin gaudir amb seguretat, comoditat i de la manera més autònoma possible dels espais, els edificis, els serveis, els mitjans de transport, els productes, els instruments, les eines, els dispositius, els mecanismes i qualsevol element anàleg”.

Per la seva banda, l’estudi d’arquitectura que regenten Sebastià Font, Natàlia Candanedo i Carolina Vicens a través de Consultau ha treballat durant anys amb el tema de l’accessibilitat en edificis públics. Ha fet intervencions de la millora dels accessos i la senyalística del castell de Bellver, de l’edifici de Cort o de Can Oms, i també a edificis privats. Creuen que “l’accessibilitat hauria de ser universal perquè tothom pugui tenir una vida molt més fàcil. Es tracta d’un concepte molt més ampli i que va més enllà d’un ascensor o de posar suports als vàters. Creim que s’ha de pensar per a la millora de tota la població”. Consideren també que “encara s’ha de fer molta pedagogia amb la població i sobretot a edificis antics i privats que moltes vegades presenten dificultats per a la mobilitat de les persones que hi viuen”, però que a Mallorca s’ha evolucionat molt en positiu en temes d’accessibilitat, tot i que més tard que a altres llocs.

stats