28/08/2015

El conflicte nacional més antic de l’Índia

3 min
El primer ministre indi, Narendra Modi, ha signat un acord de pau amb les tribus naga, de l’est del país.

El 3 d’agost el primer ministre indi, Narendra Modi, va signar un acord de pau amb Thuingaleng Muivah, el secretari general del Consell Nacional i Socialista de Nagaland (Isak-Muivah), conegut com a NSCN-IM. Potser la notícia va passar desapercebuda fora de les fronteres del subcontinent, però a l’Índia va representar una fita de dimensions històriques. El conflicte naga és el més antic de l’Índia i ha posat en qüestió les mateixes arrels democràtiques del país des que es va fundar l’any 1947.

Els naga són un poble format per una confederació de tribus del nord-est indi que habiten les àrees muntanyoses de la frontera indo-birmana. Coneguts pel seu esperit guerrer però també pel seu refinat art, són propers lingüísticament a tibetans i birmans. Els britànics van provar de subjugar-los sense èxit fa més d’un segle i finalment van abandonar la idea per arribar a un acord de no-agressió. Això sí, la immensa majoria dels naga es van convertir al cristianisme baptista. I el que és més important, mai van formar part del món hindú. Actualment s’apropen als 3 milions, amb una part minoritària dins de la franja fronterera birmana.

L’estat de Nagalim

Al segle XX van lluitar políticament contra els britànics per crear el seu propi estat independent, Nagalim, i sempre al marge del moviment nacionalista de Gandhi i Nehru. De fet, el 14 d’agost del 1947 declaren la independència, un dia abans que Delhi; creen el seu exèrcit, i estableixen el seu govern federal, encapçalat per Angami Zapu Phizo, fundador del Consell Nacional Naga (NNC).

Les hostilitats amb Nehru no van trigar a arribar. El 1951 el govern naga va organitzar un referèndum d’autodeterminació en què el 99,9% de la població va votar a la independència. Això va provocar la intervenció de l’exèrcit indi i la declaració de l’estat d’excepció a tot el territori naga. El president Phizo va marxar a l’exili i es va iniciar una duríssima repressió contra els activistes naga que va ser corresposta per una violenta resistència naga, en què milers de persones van perdre la vida. El 1980 Isak Chishi Swu i Muivah refunden el NNC com a NSCN, un exèrcit popular marxista i que va tenir el suport xinès. Swu i Muivah encapçalen la facció naga més nombrosa i representativa, coneguda com a NSCN-IM, per les inicials dels dos dirigents. Dècades de violència amb l’estat indi van donar pas finalment a la proclamació d’una treva el 1997 que ara culmina amb aquest acord.

Resta molt de camí per recórrer. Els termes concrets de l’acord són secrets, probablement per donar temps per convèncer els escèptics. Fa una setmana, en l’aniversari de la declaració d’independència naga, Muivah es va adreçar als seus seguidors a Camp Hebron, per assegurar-los que el tractat reconeixerà la sobirania naga i l’existència del gran Nagalim, el territori nacional naga complet format per l’estat de Nagaland i parts importants de Manipur, Arunachal Pradesh i Assam.

Ara per ara, resulta difícil d’imaginar quina serà la fórmula que acollirà el concepte de sobirania del NSCN-IM, però és cert que el primer ministre indi es juga bona part de la seva credibilitat en la resolució del conflicte. Serà el tercer cop que Delhi ho intenta amb els naga. Si l’acord té èxit, la democràcia més gran del planeta haurà donat una altra mostra de pragmatisme per resoldre els seus propis conflictes nacionals.

stats