Opinió 14/11/2013

L'electricitat, també sense fils

i
Llorenç Valverde
3 min

Que el mòbil s'hagi quedat sense bateria deixarà de ser una excusa creïble, ben igual que cada vegada ho és menys la d'haver-se quedat sense cobertura. I és que un equip d'investigadors de la Duke University diu haver aconseguit uns materials que converteixen les microones en energia elèctrica, de tal manera que, mentre no es faci servir el mòbil per parlar, la bateria es podrà recarregar amb les mateixes ones que porten la veu i les dades. De moment només tenen prototipus de laboratori, però estan segurs de poder incorporar els corresponents dispositius a una propera generació de mòbils. Per afegitó, diuen que el nou material que han aconseguit també podrà aprofitar les wi-fi domèstiques amb el mateix objectiu. L'anunci de la Duke University, que precedeix només per uns dies la publicació del corresponent article científic on es descriu la troballa, és un dels molts que s'han produït al llarg dels darrers anys relatius a la cerca de mètodes per a distribuir energia elèctrica sense fils. De moment, els esforços van orientats a poder recarregar les bateries de les galindaines que han esdevingut indispensables per a la vida moderna, però la dèria té molt més calat del que pot semblar, atès que aquest, el de distribuir electricitat sense fils, era el gran objectiu que tenia Nikola Tesla, l'inventor de moltes de coses essencials per a la nostra forma de vida actual, tantes que si hi ha algú que mereix ser considerat com l'inventor del segle vint, i de part del vint-i-u, és precisament ell.

Nascut el 1856 a Croàcia una nit de trons i llamps, Nikola Tesla era fill d'un pastor serbi que volia que el seu fill li seguís les passes. Tanmateix, Nikola va optar, des de molt jovenet, per dedicar-se a explorar, amb èxit, els misteris de l'electricitat i així va inventar el motor de corrent altern, així com el sistema que permet l'actual sistema de distribució d'energia i moltes altres coses relacionades. Va arribar als Estats Units el 1884 contractat per Edison, qui propugnava l'electricitat de corrent continu. Una promesa incompleta per part d'Edison sembla que és a l'origen d'una acarnissada guerra entre els dos, entre les dues formes de corrent que propugnava cada un. Finalment la victòria es va decantar del costat del sistema de Tesla, però la guerra va servir per a enfosquir el seu geni. A més va començar a malvendre les seves patents, en el camí d'intentar veure realitzada la seva curolla de poder distribuir electricitat sense fils. Un camí que el va dur a descobrir la ràdio, que va patentar el 1897 amb el nom de sistema per distribuir energia. El 1898 va patentar i fer una demostració pública del que vindria a ser el primer controlador remot d'objectes en moviment i que mostrava les possibilitats que tenien les ones de ràdio. Les pressions d'un grup d'inversors que donaven suport a Marconi van aconseguir, després de més de tres anys de gestions, vèncer l'oposició raonada de l'oficina de patents i, finalment, la patent de la ràdio de Tesla va ser revocada i atorgada a Marconi el 1903. Quaranta anys després, poques setmanes després del traspàs de Tesla, el Tribunal Suprem dels Estats Units revocaria aquesta decisió, és a dir, tornaria la titularitat de la patent de la ràdio a Tesla, com a solució a la demanada que l'empresa de Marconi havia fet contra el govern dels Estats Units, tot reclamant-li els drets que li pertocaven per l'explotació de la ràdio que havia fet l'exèrcit americà durant la primera gran guerra. Sigui dit de passada, la decisió del Tribunal va ser mantinguda en secret, perquè només pretenia que afectés la demanda de Marconi contra el govern.

Tesla va morir pràcticament com un indigent el 1943. L'exèrcit americà, amb l'excusa que no fossin emprades pels espies alemanys, havia fet enderrocar una de les grans torres que havia construït amb l'objectiu de demostrar que era possible transmetre electricitat sense fils. Una excusa que també pot ajudar a explicar el perquè uns suposats agents del govern americà, la mateixa tarda de la mort de Tesla, es varen personar en l'obscur hotel on aquest havia passat els darrers anys de la seva vida i varen requisar tots els seus papers, per evitar que els seus invents poguessin caure en mans de l'enemic. Per afegitó, alguns d'aquests papers es van perdre sospitosament. Qui sap si Tesla també tenia la solució al problema que avui ocupa tanta de gent. Els investigadors de la Duke University serien els darrers dels que asseguren haver avançat en aquest camí.

stats