Opinió 29/05/2014

Parlem de vi

i
Toni Gomila
2 min

La Confraria de Tastavins de Manacor, entitat ja emblemàtica del món del vi a les nostres illes, ha presentat aquesta setmana un llibre que recull el treball de quatre historiadors sobre la presència del cultiu de la vinya i el moviment econòmic que ha generat a la nostra terra des de l’antiguitat. Un treball acurat, pioner, ben editat i on destaca el rigor acadèmic dels autors, tots llicenciats i algun Doctorat en la matèria. La presentació, a cura del doctor en Economia i exdirector del Centre de Recerca Econòmica de Sa Nostra Antoni Riera, afegia més valor a un acte que acabà amb les paraules d’un representant de la Confraria on agraïa als autors i al presentador la seva tasca desinteressada que ha fet possible l’edició, atesa la inexistència de finançament institucional.

Entre el públic es creuaren les mirades. “Fa set o vuit anys mos hauria costat tres mil euros aquest llibre i s’hauria florit dins un magatzem de l’Ajuntament o del Consell. Ara malavejaran de vendre’l per pagar-lo i encara més gent el tendrà”. Alguns miren regidors presents: ‘bé vos va, venir a lluir sense que vos costi un duro’. Altres miren la taula, plena d’inversió en estudis, valorant que en realitat l’obra l’han pagada els autors, regalant la feina.

Els autors miren els volums com qui arriba a Lluc a peu: “Aquesta ja està, cap on ara?”. Alguns miren la copa de vi a punt d’esgotar-se i pensen que no és just que només tenguin dret a viure de la seva feina els que ofereixen un producte de consum, que la vida és plena d’esperits que fan que la vida sigui més amable, i que els béns, si són immaterials són millor, i ens milloren la vida. Encara que a simple vista, i a vistes simples, no els ho sembli.

stats