CONGRÉS AUTONÒMIC DEL PP
Política 03/03/2017

Company i Bauzá ja són candidats i es llancen els primers dards

L’exconseller d’Agricultura deixa entreveure que no integrarà l’expresident al seu equip si el venç

Jaume Vinyas
4 min
Company i Bauzá ja són candidats i es llancen els primers dards

PalmaLa batalla per la renovació del PP ja té els ingredients principals: els candidats. L’expresident José Ramón Bauzá s’enfrontarà al seu exconseller d’Agricultura, Biel Company, per aconseguir la presidència del partit, que es manté interina des de la dimissió de Bauzá, fa un any i mig, després d’obtenir el pitjor resultat de la història del PP a les Illes. Els dos aspirants van aprofitar fins al darrer dia hàbil per presentar els 90 avals que són necessaris per tal de ser proclamats, oficialment, candidats.

El president del comitè organitzador del XV Congrés autonòmic, Mauricio Rovira, va confirmar, a l’horabaixa, que Bauzá i Company van presentar el mínim de 90 avals. Amb tot, es desconeix encara quin d’ells n’ha presentat més perquè al comitè li va resultar “materialment impossible” validar les gairebé 3.000 adhesions que van presentar. Company va assegurar que en presentava 2.200, però Rovira va confirmar que eren 1.849. Bauzá, en canvi, la va encertar, tot i que va afirmar que no li interessava gaire entrar en una guerra de xifres. Va dir que eren entre 1.000 i 1.100 i Rovira, posteriorment, va confirmar que havien estat 1.045.

El nombre d’avals té una certa rellevància tàctica perquè oferirà al guanyador la possibilitat d’elegir en quin ordre faran els candidats els discursos durant el congrés. A més, suposa un primer cop moral en cas que la diferència sigui notable. No és el cas, aparentment, en aquesta pugna, tot i la clara victòria de Company, que si s’extrapolàs al resultat del congrés, el faria vencedor amb un molt incòmode 62% dels vots. Amb tot, caldrà esperar que el PP oficialitzi el nombre d’avals vàlids de les dues candidatures. Rovira ja va avançar que en totes dues n’han trobats que no compleixen els requisits: que faci més d’un any que l’avalista està afiliat i que estigui al corrent del pagament de la quota. Fins i tot n’han trobats alguns en què no s’entenen dades com el nom o el número de DNI. Tot i això, Rovira ha assegurat que el nombre definitiu d’avals es coneixerà, “com a molt tard, dilluns”.

L’aparell, amb Company

No hi ha cap dubte que Company és el favorit i l’exconseller ho va voler escenificar presentant els avals acompanyat per una cinquantena de persones, algunes d’elles amb càrrecs importants dins del partit. Així, per exemple, l’acompanyaren el secretari general, Tià Sagreras; el portaveu, Llorenç Galmés, i la portaveu parlamentària, Marga Prohens. Amb tot, qui va cridar més l’atenció fou l’exvicepresident Antonio Gómez, qui havia estat la inseparable mà dreta de Bauzá durant l’anterior legislatura. L’exbatle d’Escorca no va voler fer declaracions sobre el seu ‘canvi de bàndol’ al·legant que ahir era el dia del líder, de Company. La diputada eivissenca, Tania Marí, també formava part d’un seguici que completaven, entre d’altres, l’expresident del Parlament Pere Rotger, l’exbatle de Selva Joan Rotger, l’exbatle de Llucmajor Lluc Tomàs i els exdirectors generals d’IB3 Pep Codony i José Manuel Ruiz. En cavi, no s’hi va presentar l’exbatle de Montuïri líder de l’anomenat “corrent crític”, que aspirava a encapçalar una candidatura pròpia i que, finalment, a principis d’aquesta setmana va anunciar que s’integrava dins la candidatura de Company.

La posada en escena de Bauzá, per contra, fou molt més modesta. Amb prou feines l’acompanyaren una vintena de persones, majorment de la tercera edat i sense cap càrrec dins del partit excepte el president de Noves Generacions a Mallorca, Jaume Llompart. Al costat de l’exdiputada Aina Maria Aguiló, Bauzá es va mostrar molt somrient i convençut que guanyarà el congrés. No obstant això, una estona abans ja havia començat a disparar amb bales.

Bauzá, contra l’aparell

L’expresident ja havia convocat els mitjans a primera hora del dematí per explicar que estava “molt content” per haver integrat una part de la candidatura que liderava Bauçà i anteriorment l’exconseller de Turisme Jaime Martínez. Bauzá va aprofitar per llançar una dura crítica contra el Grup Parlamentari del PP: “Estan defraudant la militància. No estan executant els acords que es van acordar en ponència durant el darrer congrés”, va assegurar. “Estic molt decebut”, hi va afegir. Bauzá va posar com a exemple de la seva crítica la votació parlamentària en què el Pacte va derogar la Llei de símbols. Els diputats populars van abandonar l’hemicicle durant la votació evitant expressar públicament el rebuig a la desaparició d’un dels pilars essencials del llegat de Bauzá. La portaveu parlamentària, Marga Prohens, va declinar posteriorment respondre a aquestes crítiques.

Company, per la seva banda, va evitar atacar directament el seu rival, si bé, durant la presentació de la candidatura, va llançar alguns dards que deixen entreveure que, en cas que es proclami vencedor, Bauzá i Aguiló no tindran gaire pes específic dins del partit. “La nostra candidatura ja integra totes les sensibilitats”, va assegurar. “Si algú vol un càrrec, que ho digui ja avui”, hi va afegir. L’exconseller va insistir en la voluntat integradora, però va acabar afirmant que “hi ha coses que no han de tornar” i “la història ens acompanya a tots”. Finalment, davant la insistència dels periodistes a demanar-li si integraria Bauzá al seu equip, va assegurar que “hem d’anar tots ben junts i posar-nos a disposició del partit”.

L’exconseller va reclamar “joc net”, tot i que no va fer referència als rumors que asseguren que hi ha ‘dossiers’ preparats amb grabacions comprometedores per a la imatge del candidat. “Ens coneixem massa tots per saber qui tira la pedra i amaga la mà”, va advertir després d’apel·lar als valors que, segons el seu parer, han caracteritzat històricament el PP: “seny, respecte, humilitat, senzillesa i proximitat”.

stats