Política 24/02/2017

Horrach no es rendeix

El fiscal anticorrupció reclamarà una pena major per a Urdangarin i Torres

Jaume Vinyas
3 min
Horrach no es rendeix

PalmaEl fiscal del cas Nóos, Pedro Horrach, no es dóna per satisfet amb la sentència del cas Nóos. Tot i que ahir afirmà que no pensa recórrer contra la decisió de deixar en llibertat provisional sense fiança els dos principals condemnats del cas, Iñaki Urdangarin i Diego Torres, sí que instarà la Fiscalia del Tribunal Suprem que recorri contra la sentència i reclami més anys de presó per a tots dos. Horrach considera que els dos exsocis han de ser condemnats, també, per malversació, delicte que descartaren les tres magistrades que han presidit el tribunal.

Horrach va recordar ahir que aquest delicte comporta penes de 4 a 8 anys de presó. El tribunal, en canvi, va considerar plenament justificat el preu que les administracions balear (2,1 milions) i valenciana (3,5 milions) varen pagar pels cinc fòrums sobre turisme i esport que l’Institut Nóos va organitzar.

La posició d’Horrach afavoreix les intencions del Consolat de Mar. La portaveu del Govern, Pilar Costa, va confirmar que l’Advocacia de la Comunitat va anunciar ahir mateix que presentaran recurs de cassació contra la sentència que només els reconeix el dret a recuperar 600.000 euros dels prop de 2,8 milions que el Govern Matas va pagar a Urdangarin i al seu exsoci.

Amb tot, la decisió no depèn ja d’Horrach, sinó del fiscal del Tribunal Suprem. Per tant, el fiscal anticorrupció es limitarà a redactar un informe en què detallarà els motius pels quals considera que cal interposar el recurs. Segons va avançar ahir, la proposta d’Horrach es basarà en dos eixos: “El fet que la sala no hagi declarat provat el delicte de malversació i que no hagi declarat provades determinades falsedats vinculades a document públic i a document mercantil”, va dir.

Aquest delicte de malversació, afegí, s’hauria donat tant a Balears com al País Valencià. Per tant, també es mostra partidari de recórrer contra l’absolució dels cinc acusats de l’anomenada ‘trama valenciana’.

A València també en demanen més

Les intencions d’Horrach no només tenen el suport del Consolat de Mar, sinó també del Govern valencià. La vicepresidenta Mónica Oltra va assegurar ahir en roda de premsa que el recurs de la Fiscalia “té tot el sentit”. La dirigent de Compromís considera que el mateix que ha servit per condemnar els acusats que formaven part del Govern balear hauria de servir per condemnar els seus homòlegs valencians. “El modus operandi és el mateix”, va assegurar, i a més va insistir que “els valencians volem que el senyor Urdangarin i els seus pinxos ens tornin els doblers”.

Urdangarin, “més tranquil”

L’alegria, però, va per barris. L’advocat d’Urdangarin, Mario Pascual Vives, es va mostrar “entusiasmat” amb la decisió de l’Audiència de Palma i va assegurar que reforça el seu convenciment que el seu client no acabarà anant a la presó. En declaracions als mitjans, a les portes del seu despatx de Barcelona, el misser va trobar “molt interessant” la vista duita a terme dijous, en la qual es va decidir que no calia interposar una fiança a Urdangarin per continuar en llibertat.

Tot i que, en un principi, s’hi va mostrar reticent, Pascual Vives va acabar admetent que havia xerrat amb Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina, i es va limitar a dir que estan “més tranquils”. “Després de cinc anys... com han canviat les coses!”, va afegir. Finalment, va afirmar que la decisió suposava “una lliçó per a més de 50.000 persones”.

stats