REPORTATGE
Suplements 18/12/2015

Can Soler, 70 anys de sobrassada

Produeix 400 tones anuals de sobrassada de qualitat entre les dificultats de la insularitat i l’adaptació a les demandes dels mercats

Joan J. Serra
3 min
Can Soler, 70 anys de sobrassada  Produeix 400 tones anuals de sobrassada de qualitat entre les dificultats de la insularitat i l’adaptació a les demandes dels mercats Reportatge

LA FÀBRICA DE Can Soler, a Consell, funciona des de 1945. Ara hi treballa la tercera generació, amb els germans Pere i Miquel Toni Soler al capdavant de la gestió, i la quarta generació ja hi està incorporada. Can Soler, prou coneguda a Mallorca, es dedica a l’elaboració i comercialització de sobrassada en els mercats balear, espanyol i estranger, i a la distribució de carn de porc negre, només a Mallorca.

Pere Soler ens explica com funciona l’empresa: “Produïm 400 tones anuals de sobrassada, de les quals entre 60 i 70 són de porc negre. Durant tot l’any matam uns 500 porcs que oscil·len, cadascun, entre els 95 i els 120 quilograms en canal. Tota aquesta producció està acollida a la Indicació Geogràfica Protegida Sobrassada de Mallorca. Tenim 22 persones fent feina a l’empresa tot l’any”.

La distinció de la Indicació Geogràfica Protegida garanteix la qualitat del producte, però, així tot, apunta Soler, “el consum de carn està estancat. En un temps de crisi com els darrers anys, la gent és més sensible als preus. L’única possibilitat d’augmentar la nostra activitat és obrir nous mercats, encara que siguin llunyans, com l’asiàtic o el sud-americà. Però, de moment, no podem competir en igualtat de condicions. És la qüestió de sempre: el cost de la insularitat no es veu compensat. Feim una inversió molt important en modernització de les instal·lacions i totes les màquines vénen de fora. La compra, el manteniment, les reparacions, tot és més car que a la Península. L’Estat ens reconeix que el cost del material d’etiquetatge i embalatge per al transport és de 0,8 euros per quilo. Idò ens subvenciona l’1,45%, una autèntica misèria. Gairebé no ho paga, fer la tramitació i la paperassa. De la mateixa manera, l’Estat ens reconeix un cost d’exportació de 0,39 euros per quilo. Ens subvenciona un 10,2%, més que l’anterior, però misèria igualment. Mentrestant, a Còrsega o a les Canàries els costs són compensats fins a equiparar-los als dels territoris continentals”.

EN AQUEST SENTIT, Soler comenta: “Ens diuen que els productors agroalimentaris de Mallorca no tenim més sortida que fer màxima qualitat. No hi estic d’acord. He de poder oferir una gamma normal i una gamma alta de productes com qualsevol altra empresa peninsular, com ho fan les de cava o de cotxes, per posar-ne dos exemples”.

Actualment, Can Soler ven el 70% dels seus productes a la Península, el 15% a Mallorca i l’altre 15% restant a l’estranger, principalment França, Alemanya i Bèlgica. Per a l’elaboració de sobrassada, Can Soler importa matèria primera de qualitat de Terol i Catalunya, però per a tot el que és porc negre l’origen de la matèria primera és únic i exclusiu: el ramat de porcí negre de Biel Bauzà, de Sineu. Ja fa 25 anys que Can Soler i Biel Bauzà fan feina junts en un exemple de col·laboració directa entre ramader i empresa elaboradora, sense intermediaris. Pere Soler ho té clar: “En Biel sap el que volem. Ens aporta porcs negres de qualitat i hem establert unes relacions professionals estables i de confiança que són una autèntica garantia”.

NO NOMÉS EN l’àmbit particular de Can Soler, sinó en general al Consell Regulador de la Sobrassada de Mallorca, existeix un projecte que demostra l’interès dels productors del sector a diversificar oferta dins l’aposta per la qualitat: la sobrassada de porc negre de quilòmetre 0. Es tractaria de produir sobrassada de porc negre i aplicar-hi sal del Trenc i tap de cortí de l’illa. Tots els ingredients serien mallorquins. Autèntic quilòmetre 0, concepte ara tan de moda. Un producte diferenciat i d’alta qualitat.

També volem les explicacions de Biel Bauzà sobre la seva feina com a ramader especialitzat: “Tenc entre 900 i un miler de porcs negres a diferents finques de Sineu, més uns terrenys dedicats a conreus de cereals i lleguminoses que completen l’alimentació extensiva dels animals a la garriga. L’alimentació, completament natural i sense cap pinso, es repartiria entre un 70% de cereals i lleguminoses, i un 30% de lliure pasturatge a la garriga”. Pere Soler afegeix per rematar que “el porc negre de Mallorca és l’única raça porcina 100% pura de l’estat espanyol”.

Biel Bauzà continua una llarga tradició familiar de pagesia, però abans era diversificada i ara ja només es dedica en exclusiva al porc negre: “Fins fa uns anys, encara fèiem molt de meló i síndria, però ho deixàrem anar per la competència dels supermercats. Ara ja no faig altra cosa que porc negre. Això sí, ho de fer tot jo. No puc estar ni un dia de baixa”.

stats