Misc 21/08/2016

Alçades: desigualtat en centímetres

La informació sobre les alçades de més de 18 milions de persones nascudes entre els anys 1896 i 1996 retrata un món desigual: hi ha països sense les condicions per afavorir el creixement de la seva població

Gràfic: Mariona Asín / Text: Bernat Surroca
3 min
Alçades: desigualtat en centímetres

En cent anys d’història el món ha canviat molt. A Europa, durant l’últim segle s’han viscut les guerres més terribles i s’han comès els crims més horrorosos, però també hi ha hagut avenços sense precedents en tots els camps. Avui el món és millor que fa cent anys, però tot i la millora la desigualtat persisteix. L’alçada de la gent es pot utilitzar com a indicador d’aquesta desigualtat, permet veure l’evolució del món des d’un punt de vista original i explicatiu, ajuda a entendre moltes coses i dóna peu a fer-hi algunes crítiques. A partir de l’anàlisi de 1.472 estudis de població fets a més de 18,6 milions de persones, un estudi publicat per la revista científica 'eLIFE', amb el títol 'Un segle de tendències en l’alçada dels humans adults', treu conclusions significatives sobre la situació del món basant-se en l’evolució de l’alçada de les poblacions dels diversos països.

Alçades: desigualtat en centímetres

Una persona serà més alta segons la seva nutrició, les malalties que hagi patit durant la infància o la situació econòmica de la seva família. Els factors genètics també hi influeixen, però no són els únics. Així mateix, una alçada més gran està relacionada amb més esperança de vida, menys risc de patir certes malalties i més probabilitat de tenir una situació social i econòmica favorable. Aquesta relació, però, no implica causació. Un altre punt destacat de l’estudi és la diferència d’alçades entre països. Aquesta diferència -que es manté aproximadament en uns 20 centímetres per a les dones i augmenta lleugerament en el cas dels homes- mostra les desigualtats entre països pel que fa a la nutrició i a les malalties que pateixen els nens durant els primers anys de la seva vida. Però no només això: si bé durant l’últim segle la mitjana d’alçada ha augmentat arreu del món, hi ha diversos països oblidats que en les últimes dècades han perdut centímetres. Una disminució íntimament lligada a la mala nutrició dels nens i joves, la poca prosperitat econòmica i les malalties durant la infància i l’adolescència. Aquest recull de cent anys d’alçades retrata la desigualtat des d’un nou punt de vista i evidencia que malgrat els avenços de l’últim segle encara hi ha molts problemes per resoldre.

Alçades: desigualtat en centímetres

Què influencia en l'alçada?

Recursos econòmics

Els recursos econòmics de la família també tenen influència sobre l’alçada.

Malalties durant la infància

Malalties i infeccions greus durant la infància i l’adolescència també afecten l’alçada de les persones.

Genètica

Els factors genètics i hereditaris influeixen en l’alçada de la gent, però no són els únics.

Nutrició

La mala nutrició durant la infància i la joventut té impacte sobre l’alçada dels individus.

Amb què es relaciona l'alçada?

Risc de patir alguns càncers

Més alçada pot anar lligada a més risc de càncer de còlon, de mama, d’ovaris i de pàncrees.

Més nivell social i econòmic

La gent alta sol tenir de mitjana més nivell d’estudis, salaris més alts i fins i tot una millor posició social.

Més esperança de vida

Hi ha evidències que la gent més alta té de mitjana una esperança de vida més elevada.

Menys risc de malalties

Sobretot d’algunes malalties relacionades amb l’embaràs i problemes respiratoris i cardíacs.

stats