VIATGE
Misc 14/02/2016

Viatge al centre (tecnològic) de la Terra

Recorrem San Francisco i les universitats de Berkeley i Stanford per acabar desembocant a Silicon Valley, on es va gestar el boom tecnològic que ha canviat la manera com vivim i ens comuniquem

i
Xavier Moret
5 min
Tobias Abel/Flickr

Periodista especialitzat en viatgesTant la ciutat de San Francisco com la badia i la regió que l’envolten tenen ben poc a veure amb la resta dels Estats Units. I és que tot el que hi ha a prop de San Francisco sembla encomanar-se d’una manera de viure diferent, més relaxada, més plàcida, lluny de l’estrès permanent de Los Angeles o de les ciutats de la costa est dels Estats Units. Potser és perquè allà va néixer el moviment 'hippy', o el Summer of Love del 1967, quan Scott McKenzie cantava allò de “If you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your head…” San Francisco et sorprèn d’entrada amb una circumstància gairebé impensable a Los Angeles: pots passejar sense por pels carrers. El centre, el barri de Chinatown, els tramvies que pugen i baixen pels carrers costeruts, el Golden Gate, la música del barri de Mission i la llibreria City Lights Books, on encara es pot reviure l’esperit 'beat', són bons motius per visitar aquesta ciutat californiana.

Diuen que a San Francisco hi ha de tot, i deu ser veritat perquè, entre la seva molt variada oferta gastronòmica, hi trobem fins i tot un restaurant, el B44 Catalan Bistro, on Daniel Olivella, xef de Vilafranca del Penedès, ofereix una cuina catalana molt ben valorada per la crítica, amb uns arrossos estel·lars. Olivella ho aprofita de passada per promocionar els castellers de la seva estimada Vilafranca, fins al punt que als lavabos hi ha posades unes pantalles on passen contínuament imatges de com es fan i es desfan el que els nord-americans anomenen 'human towers'.

Vista panoràmica de la biblioteca de la Universitat de Berkeley - Sharat Ganapati/Flickr

A l’altra banda de la badia de San Francisco s’alça la Universitat de Berkeley, amb un campus immens que, als anys seixanta, va ser centre del Free Speech Movement i de les protestes contra la Guerra del Vietnam. La revolta d’aquells estudiants, marcada pel pacifisme, l’orientalisme, els viatges i la psicolèdia, va estendre per tot el món una manera alternativa de viure, gens conformista i poc lligada a les coses materials.

Els carrers que queden a prop de la Universitat de Berkeley, en especial la llarga Telegraph Avenue, són plens de llibreries i de bars amb molta vida, a més de venedors ambulants que fan pensar en els vells temps 'hippies'. Si anem, però, més lluny, terra endins, cap a la vall de Sant Clara, hi trobem la Universitat de Stanford, fundada el 1885, una altra referència cent per cent californiana. D’aquesta universitat n’han sorgit algunes de les idees que més ens han canviat la vida en els últims anys, totes relacionades amb el món de la informàtica i l’alta tecnologia. Empreses com Hewlett Packard, Apple, Google, Skype, Hotmail, Tesla, Facebook i Twitter estan estretament vinculades a aquesta part de Califòrnia. I és que a Silicon Valley –Vall del Silici, i no de la Silicona, com se sol traduir erròniament– el món es belluga molt de pressa.

Oficines de Facebook , a Menlo Park (Califòrnia)

La primera referència escrita de Palo Alto, centre neuràlgic del Silicon Valley, ens la va deixar el lleidatà Gaspar de Portolà, governador de Califòrnia al segle XVIII, quan va anotar que allà hi havia un assentament indi. No cal dir que la vall ha canviat molt des d’aleshores. Els carrers arbrats, la proximitat de la badia i el territori pla fan que sigui una bona idea recórrer la ciutat en bicicleta. És així com podem visitar la Universitat de Stanford, les seus de grans empreses informàtiques o el garatge Packard.

Vista aèria de Silicon Valley - Patrick Nouhaille/Flickr

En aquest petit garatge, avui un edifici històric, el 1938 Bill Hewlett i Dave Packard van inventar el primer producte del que seria l’exitosa companyia HP: aquesta fita es considera el naixement del que acabaria anomenant-se Silicon Valley. Va ser el periodista Don C. Hoefler qui el 1971 va batejar aquesta vall amb el nom de Silicon Valley, per les moltes empreses que feien semiconductors i ordinadors amb els xips de silici. Abans, als anys cinquanta, un professor de Stanford, Frederick Terman, havia tingut la bona idea de cedir uns terrenys de la universitat a empreses tecnològiques emergents. El 1974 aquest parc tecnològic, que és de fet la base de Silicon Valley, va passar a anomenar-se Stanford Research Park. Des d’aleshores, no ha parat de créixer, fins al punt que avui compta amb unes cent cinquanta companyies de programari, electrònica i alta tecnologia.

Un passeig des de Palo Alto permet arribar fins a les ciutats veïnes de San José, Santa Clara o Cupertino per visitar llocs emblemàtics com el Centre de Recerca d’IBM o la central d’Apple, on es poden comprar gorres, tasses o samarretes on hi diu “I visited the mother ship”, amb la poma d’Apple ben visible. La visita al Campus Apple, amb un disseny semblant al d’una universitat plena de zones verdes, és un 'must' per als turistes. El Googleplex, on té la seu Google, és una altra visita obligada. Compta amb prop de dos-cents mil metres quadrats d’oficines i amb el Google Campus, amb edificis oberts a la llum de Califòrnia i amb les lletres de colors de Google temptant els visitants. Aquí, per cert, es va filmar la pel·lícula 'Els becaris' (2013), amb uns becaris ja granadets interpretats per Vince Vaughn i Owen Wilson, decidits a tenir una oportunitat en aquest món.

sag

Un altre punt interessant de la vall és l’Intel Museum, a Santa Clara, on pots aprendre tot el que volies saber, i fins i tot més, sobre els microprocessadors i sobre com funcionen els ordinadors. Altres centres per aprendre són el Tech Museum of Innovation, a San José, i el Computer History Museum, de Mountain View.

Però no tot és alta tecnologia a Silicon Valley. Encara que gairebé. Els visitants que vulguin veure en acció els treballadors privilegiats d’aquesta vall poden anar a dinar a Buck’s of Woodside, un restaurant que freqüenten els emprenedors de la zona. Diuen, per cert, que les companyies Hotmail i Tesla van néixer en una taula d’aquest restaurant, que compta amb una decoració a l’americana que inclou, entre moltes altres coses, unes grans bótes de 'cowboy' i una Estàtua de la Llibertat amb barret mexicà.

Posats a fer turisme, el Circle of Palms de San José marca el lloc on hi va haver la primera capital de l’estat de Califòrnia, entre els anys 1849 i 1851, i la missió de Santa Clara recorda els temps en què el mallorquí fra Juníper Serra evangelitzava aquestes terres. Camps de golf, urbanitzacions ben endreçades, jardins japonesos, grans auditoris i palaus d’esports omplen aquesta vall envoltada de turons ideals perquè els informàtics hi vagin a fer jòguing, sempre a l’espera de la idea genial que els permetrà fer el salt al club selecte dels milionaris.

Seu central de Pinterest s’ubica al barri de SoMa, a San Francisco

Per als fanàtics de l’esport, al Levi’s Stadium, de Santa Clara, és on juga els partits de casa l’equip professional de futbol americà dels San Francisco 49ers. En un àmbit molt diferent, els devots de la marca Apple poden visitar el cementiri d’Alta Mesa Memorial Park, on hi ha la tomba d’uns dels personatges més famosos de Silicon Valley, Steve Jobs, que va viure a Palo Alto des del 1980 fins al 2011, quan va morir.

Per acabar el recorregut per la vall, val la pena visitar la Winchester Mystery House, una estranya mansió de San José on va viure la viuda del fabricant d’armes William Winchester. Es tracta d’una casa del 1884 on, segons la llegenda, hi pul·lulen els fantasmes de tots els que van morir d’un tret de rifle Winchester. Tenint en compte que la llista de difunts és molt llarga, no és sorprenent que la casa sigui de grans dimensions.

stats